Bratislava

Glavni grad Slovačke Republike, Bratislava je jedan od najatraktivnijih „manjih glavnih“ gradova, koji se smjestio na obalama Dunava u Istočnoj Evropi i koji vam svojom ljepotom daje dobrodošlicu na samom dolasku. Zbog mnogobrojnih atrakcija koje grad nudi, ali i prijateljski nastrojenih stanovnika Bratislave, sve je više posjetitelja koji dolaze u ovaj grad. Gradsko jezgro nudi veliki broj atrakcija kao što je Stari Zamak Bratislava (Bratislavsky Hrad), Katedrala Sv. Martin, mnogobrojni muzeji i umjetničke galerije. Ljubiteljima šopinga takođe ništa neće nedostajati, jer grad nudi nekoliko većih šoping centara (npr. AuPark, Polus City Center).

U Bratislavi je klima kontinentalna, i postoje četiri godišnja doba. Najtopliji mjesec je juli, a januar i februar su najhladniji mjeseci u godini.

Za obilazak Bratislave  najbolje je da krenete od Starog Zamka (Bratislavsky Hrad), koji je udaljen 100tinjak m od gradskog centra. Ispred Starog Zamka je veliki park i rijeka Dunav, gdje možete preći preko mosta (Novy Most). Novi Most je kompletiran 1972 godine i sada služi i za saobraćaj i za pješake. S Mosta ćete imati prelijep pogled na grad i Dunav, a na kraju mosta tj. u sklopu kule 84m visine nalazi se U.F.O. (NLO)restoran (www.u-f-o.sk).Ovaj neobični restoran, možete naslutiti, naziv je dobio jer podsjeća na leteći tanjir.

Nakon što pređete Novi Most, možete obići Muzej Prirodnih Znanosti, ili posjetiti AuPark Šoping Centar (Einsteineova ul. 18, radno vrijeme pon-pet od 9-18:30, subota od 8:30 do 14h i nedjeljom ne radi), ili jednostavno prošetati  „Sad Janko Kral“ parkom.

Ako se ponovo vratite  u stari dio grada, predlažemo da obiđete Michalsku Branu/Toranj visok 51 m. Tu imate i Izložbu oružja i tačku tzv. „nultog kilometra“ gdje su upisane udaljenosti za 29 metropola. U starom dijelu grada na gradskom trgu, možete vidjeti Maksimilijanovu fontanu i obići najstariji slovački Muzej unutar Gradske Vijećnice. Tu je i mnoštvo kafića, restorana, slastičarnica, gdje možete predahnuti, da bi odmorni nastavili dalje sa razgledanjem. Takođe, u starom gradu postoji Pijaca sa štandovima na otvorenom (radno vrijeme svaki dan od 9-17h, ulica Hlavne Namesti), gdje se mogu kupiti razni suveniri ili predmeti ručne izrade.

Uz Glavni trg imate i Franjevački trg sa crkvom, te Plavu Crkvu i Crkvu Isusova Navještenja. Sjedište Slovačkog Predsjednika je u Grasalkovičevoj Palati u starom dijelu grada. Tu je i Prelatova Palata, neobična po željeznom biskupovom šeširu od 150 kg na samom zidu palate.

Simpatična skulptura „Man at work“ (slo. Čumil) je nedaleko od samoga centra, prikazuje radnika kako viri iz šahta i posmatra svijet oko sebe.

Za sve one koji imaju dan viška, predlažemo da posjetite 20km udaljeno „Cunovo“.Cunovo ima brojne kulturološke atrakcije kao što je „Danubiana Meulensteen Art Museum“. Takođe, Cunovo je centar vodenih sportova i domaćin brojnim događajima vezanim za sportove na vodi.

Tokom mjeseca aprila svake godine, jedan vikend se obilježava događajem pod nazivom „Bratislava za svakog“, kada i stanovnici grada, ali i brojni turisti mogu obići neke važne objekte u gradu, koji su inače zatvoreni za javnost. Više informacija možete dobiti na recepciji u vašem hotelu ili u Turističkom Centru u gradu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s