Geronimo-legendarni poglavica iz plemena Chiricahua Apača

New Picture (9)

Legendarni poglavica iz plemena Chiricahua Apača – Geronimo je rođen 16.06.1829.godine. O njemu je kružio mit da ga meci ne mogu ubiti.

“Okrutnije crte lica nikad nisu bile urezane,” pisao je o Geronimu jedan novinar, 1886. godine. “Nos širok i velik, čelo nisko i naborano, brada puna i snažna, oči kao dva djelića obsidijana iza kojih gori vatra. Ali ono što na njegovom licu prvo zamjećujete, to su njegove usne – tanke, ravne, stisnute, kao da je netko nožem napravio oštar rez preko lica, bez ijedne meke crte.”

Prvu Geronimovu ženu su ubili Meksikanci napadom na njegov logor dok su muškarci trgovali u gradu. Osim žene i troje djece ubili su mu i majku. Njegova mržnja bila je neopisiva pa je iz osvete izveo pokolj nad Meksikancima na blagdan sv. Jeronima, pa je literaturi ostao poznat pod imenom “Geronimo”, dok je njegovo pravo plemensko ime Goyathlay (Onaj koji zijeva).

Guverner Sonore tvrdit će, 1886., da je Geronimo, sa svojih 16 ratnika, za samo pet mjeseci iz osvete zaklao 500 do 600 Meksikanaca. Geronimo će se kasnije opet ženiti i imati drugu djecu, ali za gubitak svoje prve obitelji nikad se neće prestati svetiti. Nakon tog napada kraj Janosa, Geronimo će iznenada, od Velikog duha, i dobiti poruku: “Nijedna te puška neće moći ubiti. Izvadit ću svaki metak iz pušaka Meksikanaca, ostat će u njima samo prah, i vodit ću svaku od tvojih strijela.” Od tog dana Geronimo je i vjerovao da ne može poginuti od metka, na tome se i temeljila njegova hrabrost u bitkama.

Osim sukoba sa meksikancima, ratovao je i sa američkom vojskom. Nekoliko puta je bio primoran da se preda, jer su američke snage bile višestruko brojnije i bolje opremljene, ali je po pravilu bježao iz zatvora i rezervata u koje su ga amerikanci zatvarali.

Prilikom jedne predaje rekao je: “Činite sa mnom što želite. Predajem se. Nekad sam bio kao vjetar. Sad se predajem i to je sve.” Godinu dana kasnije ipak opet bježi s rezervata.

Jedne zimske noći, g. 1909., jašući kući iz mjesta Lawton, u Oklahomi, Geronimo je pao s konja. Našli su ga ujutro, kraj puta. Umro je, od upale pluća, četiri dana nakon toga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s