Prednosti virtualne kupovine

U brzom tempu, u kojem živimo, u nedostatku vremena, virtualna ili tzv. online kupovina se pokazala kao jako dobro rješenje. Osim što nam štedi vrijeme, korisnici ovakve vrste kupovine, često naglašavaju da su uštede u novcu( koji teško zarađujemo) enormne. Kupovina online je jednostavna i sigurna. Proizvod koji tražite, bilo da se radi o tehničkom uređaju, odjeći, obući, knjigama, stručnim knjigama, može biti dosta jeftiniji od istoga proizvoda u izlogu radnje, kraj koje svaki dan prolazite. Razlog tomu, je što online prodavač ne plaća najam poslovnoga prostora  u gradu i sve dodatne marže, koje idu uz to, nego posluje iz neke radionice ili skladišta, obično na periferiji ili daleko od grada.

Prema nekim procjenama, trenutno u svijetu više od dvije milijarde ljudi koristi internet, dok u Bosni i Hercegovini, ovu najznačaniju tehnološku pojavu novoga doba, koristi oko 3 miliona ljudi. Kako se društveni i ekonomski razvoj neke zemlje povećava, tako se i broj korisnika međunarodne računarske mreže, takođe, uvećava.

Dakle iz svoga toploga doma ili kancelarije, možemo kupovati proizvode iz cijeloga svijeta, potraživati one, koji su nam najpovoljniji, gdje je isporuka sigurna, brza i efikasna.

Osnovni koraci online kupovine su slijedeći:

  1. Registracija korisnika
  2. Plaćanje proizvoda
  3. Pravilnik o privatnosti

-Registracija je prvi korak, prije same kupovine. Proces registracije je vrlo jednostavan, i nakon što ga obavimo, možemo razgledati ponudu, birati proizvode u skladu sa svojim potrebama i željama i sastaviti listu želja, ili „stavljati proizvode u korpu“ za kasniju kupovinu.

-Plaćanje se obavlja svim vrstama kartica (debitnim i kreditnim), ali se pokazalo, kako je najsigurniji vid plaćanja sistemom PayPal. PayPal je najsigurniji i najjači virtualni servis za bankovne transakcije internetom, čiji je vlasnik engleski eBay. Prije samoga plaćanja, potrebno je istražiti da li prodavač nudi dostavu za Bosnu i Hercegovinu, i kolika je cijena dostave. Ali, prije bilo kakve kupovine, istražite sve o prodavaču, pročitajte mišljenja prethodnih kupaca, njihove ocjene cijeloga procesa i sl.

-Pravilnik o privatnosti. Ukoliko vaša odabrana web-trgovina nema pravilnik o privatnosti, najbolje je da potražite neku drugu, koja ga ima. Pročitajte pravila, čak i ona napisana najsitnijim slovima, da biste vidjeli koej podatke prodavač od vas traži, od čega se eventualno ograđuje, kako planira raspolagati vašim podacima i u koje svrhe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s