Omiljeni napitak Kafa

Legenda kaže da je nekada davno u Etiopiji živio pastir po imenu Kaldi. Jednog dana čuvajući svoje koze, primijetio je da se čudno ponašaju. Učinilo mu se da su živahnije nego inače i pomalo divlje. Shvatio je da mu sve koze postaju takve, nakon što pojedu plodove, nekog njemu nepoznatog grma. Onda je pastir Kaldi odlučio i  sam probati iste bobice, i odmah se osjetio snažniji. Od tog doba, sva plemena u Etiopiji su počela koristiti kafu, kao sredstvo za podizanje izdržljivosti i jačanje cijelog organizma.Vremenom su plod kafe počeli miješati s mašću raznih životinja, a takvu mješavinu su koristili, prije svojih plemenskih borbenih aktivnosti. Nije poznat učinak ovakvog „koktela“, ali se pričalo da su plemenski borci iz bitaka uglavnom izlazili kao pobjednici. Ova priča stara je oko 3000 godina. Iako u Etiopiji postoji i pokrajina koja nosi ime Kafa.

Radi se o drvenastoj biljci iz porodice broćeva (lat. Rubiceae). Arapski trgoci su najzaslužniji, što se kafa proširila na cijeli svijet. Trgujući u 17. vijeku, donijeli su je prvo u Veneciju i Mletačku Republiku, odakle se vrlo brzo proširila po cijeloj Evropi i dalje.Međutim, Turci su cijeli ritual ispijanja kafe doveli do savršenstva, a historija nam kaže da su u Bosni bili prije Mlečana, najvjerovatnije je da se kafa prvi put na evropskom kontinentu ispijala u Bosni.Krajem 17. Vijeka, Turci su došli do Beča i u njihovim šatorima su nađene veće količine kafe. Tako se ovaj napitak počeo piti u Beču i širiti dalje.

Francuski kralj Louis XIV bio je strastveni kafopija. Dugujući mu uslugu, Holanđani su u njegov dvorac isporučili drvo kafe iz Arabije 1714. što je potaknulo prvi europski staklenik. Ovo drvo konačno je stvorilo milione drugih stabala kafe i postalo time roditeljsko drvo mnogom drveću kafe Srednje i Južne Amerike.

Kafa je bogata i mineralima, ali naravno njihova količina varira od vrste kafe i načina na koji je obrađena. U prosjeku kafa sadrži 80 mg kalijuma, 3 mg kalcijuma, 7 mg fosfora i 1 mg natrijuma. U veoma malim količinama tu su željezo, bakar i cink. Ukoliko je uzimate u umjerenim količinama kafa je zdrava!

Espresso je postao popularan tek u ranim 1900-tim. U to vrijeme, jedini način pripravljanja espressa je bio u velikim bojlerima koji su mogli proizvoditi dovoljno pare tjerajući je kroz zrno kafe pri velikom pritisku. Tek je 1948. Giovanni Gaggia razvio štap s oprugom koji je postavio iznad držača filtera kako bi mehanički tjerao vodu kroz zrna pri više od 7 bara.

Da li je zvali kafa, kava, kahva, qahwa, ovaj crni napitak je vremenom postao omiljeni na svim kontinentima i u svim varijacijama.Kafa je povod da se ljudi okupljaju i druže i nadamo se, da će još dugo to biti.

10425512_367358380119449_5101253330369121506_n

FB: Coffee Cialdissima BiH

Za sve vaše upite, narudžbe iz raznolikog asortimana proizvoda i informacije, možete se obratiti predstavništvu i ljubaznim uposlenicima Coffee Cialdissima BiH (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) putem facebook stranice Coffee Cialdissima BiH.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s