Zašto je darivanje krvi važno?

Darivanje krvi, spašava ljudske život. Kapi krvi su kapi nade, možda baš vama važne osobe. Krv se ne može proizvesti na umjetni način, i jedini proizvođač ovoga tekućeg tkiva je-čovjek. Krv cirkuliše u krvožilnom sastavu ljudskoga organizma. Svaka odrasla osoba ima između 5-6 L ovoga tekućeg tkiva u svom organizmu. Krv je važna u odbrambenom mehanizmu ljudskoga tijela. Glavna funkcija krvi je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Krv odstranjuje karbon-dioksid iz našega organizma, a njene ćelije proizvode koštanu srž. Ljudski organizam samostalno proizvodi dovoljne količine krvi, a sve ćelije i organi u našem organizmu, zapravo, funkcioniraju zahvaljujući proizvedenoj krvi.

12.11.2014 006

Međutim, određenoj populaciji su gotovo uvijek potrebne nove zalihe krvi, u što spadaju hematološki i onkološki pacijenti, povrijeđeni, osobe koje trebaju kirurške intervencije,..i mnogi drugi. Neka istraživanja pokazuju da svakih pet minuta, neko treba krv, odnosno, da jedna od deset osoba, treba krv, nekada tokom svoga života. Jedna donacija krvi, može spasiti čak 3 života. Zahvaljujući njemačkom medicinaru, Dr. Karlu Landsteineru, poznate su nam četiri osnovne krvne grupe. Dr. Landsteiner je zaslužan i za inicijaciju sigurne transfuzije krvi u ljudski organizam. Četiri krvne grupe su: A, B, AB i 0. Čak 37,4% svjetske populacije ima krvnu grupu 0+. Najrjeđa krvna grupa je AB, koju ima svega 0,6% svjetske populacije.

Svaka zdrava osoba u dobi između 18 i 65 godina, može darovati krv. Muškarci daruju krv svaka 3 mjeseca (12 nedjelja), a žene svaka 4 mjeseca (16 nedjelja). Nakon pregleda, i provjerom hemoglobina u krvi se ustanovi, da li je osoba u mogućnosti darovati krv, tako da je darivanje ne ugrožava, ali da ne ugrožava i potencijalnog potrebitog pacijenta, kojem je krv potrebna.

Osnovni kriteriji, prema kome se procijeni, da li osoba može biti darivatelj, su:

-da je zdrava

-da je teža od 50 kg

-hemoglobin mora biti iznad 135g/L za muškarce i 125 g/L za žene.

Ne postoji posebna priprema za darivanje krvi. Jedina preporuka je da osoba prije darivanja bude odmorna, i sita. Poslije darivanja se ne preporučuje težak, fizički rad,  već odmor i uzimanje pojačane tekućine. Sam proces darivanja ne šteti vašem zdravlju, jer zdrava osoba vrlo brzo nadoknadi izgubljenu količinu krvi. Za period od 24 sata se nadoknade leukociti, trombociti i plazma sa svojim sastojcima. Eritrociti se nadoknađuju za 4-6 nedjelja. Ne postoji mogućnost zaraze tokom procesa darivanja. Važno je napomenuti da darivanje ne izazovi nikakav oblik ovisnosti organizma. Jedna kap krvi, može promijeniti sve. Stoga, budite humani i darujte krv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s