Gradovi na papiru…Paper Towns

Knjiga: Gradovi na papiru

Naslov originala: Paper Towns

Autor:John Green

Nakladnik: TKD Šahinpašić, Sarajevo/Fokus Komunikacije d.o.o., Zagreb

O autoru: John Michael Green je rođen 24. kolovoza 1977 u Indianapolisu, SAD-u. Green piše fikcije za mlade. Ovaj američki autor je i YouTube video bloger (vlogger) zajedno sa bratom Hankom, povjesničar i kreator online obrazovnih video projekata. John i Hank su utemeljitelji niza događaja, kao što su projekti VidCon i Project for Awesome, 11 online serija uključujući Crash Course, obrazovnog nastavka kanala za književnost, povijest i znanost. Green je osvojio  nagradu Printz 2006, za svoj debitantski roman U potrazi za Aljaskom, a njegov roman Krive su zvijezde, debitirao je kao roman broj 1, na listi New York Timesa, kao najprodavaniji u 2012. U 2014, Green je uključen na popis magazina Time kao jedan od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Njegov roman iz 2015.godine Gradovi na papiru (Paper Towns) već osvaja čitatelje diljem svijeta.

Gradovi na papiru

O knjizi: Glavni protagonisti knjige Gradovi na papiru su Quentin Jacobson i Margo Roth Spiegelman. Odrastajući zajedno od svoje druge godine u naselju Jefferson Park,u gradu Orlando američke države Florida, Quentin, kojeg prijatelji zovu Q, potajno promatra i izdaleka voli tajanstvenu, maštovitu i očaravajuću Margo. Već to što stanuje i odrasta u njezinoj blizini za Qa je čudo.

„Kapiram da svima sljeduje po jedno čudo. Ono, vjerojatno me nikad neće udariti grom, niti ću dobiti Nobelovu nagradu, niti ću postati diktator nekom malom narodu na Pacifičkim otocima, niti ću fasovati terminalni rak uha, niti ću se spontano samozapaliti. Ali, ukoliko sve te nevjerojatne stvari posmatrate na gomili, najmanje jedna će se desiti svakome od nas. Mogao sam da vidim kišu žaba s neba. Mogao sam da kročim nogom na Mars. Mogao je da me proguta kit. Mogao sam da se oženim kraljicom Engleske ili da preživim nekoliko mjeseci na pučini.  Ali moje čudo je bilo drugačije. Evo, što je bilo moje čudo: od svih kuća smještenih po svim naseljima na Floridi, meni je zapalo da živim u kući do Margo Roth Spiegelman.“

Tijekom odrastanja, lijepa i pomalo divlja Margo je stidljivom Quentinu bila zagonteka i jedino što mu je preostalo bilo je da ju obožava izdaleka. Međutim, jedne večeri, samo nekoliko dana pred proslavu njihove Maturske večeri u srednjoj školi, upravo mu Margo zakuca na prozor i zamoli ga, da s njom pođe u neobičnu i osvetničku noćnu akciju. Quentinovi strahovi nestaju te noći i Margo postaje cijeli njegov svijet.Već sutradan Margo nestaje. Quentin odlučuje da da sve od sebe i slijedi tragove, koje mu je ostavila, da bi ju pronašao, živu ili mrtvu.Povjerava se svojim najboljim prijateljima iz škole, Benu Sterlingu i Radaru, ali i Margoinoj najboljoj prijateljici Lacey. Za njih je Margo, bila i ostala enigma, i znaju da će biti teško,pronaći ju.

Green opisuje Margo:

„Margo Roth Spiegelman, čije je šestosložno ime često izgovarano u cjelosti, s nekim stidljivim poštovanjem. Margo Roth Spiegelman, čije su priče o epskim avanturama harale školom kao ljetna oluja: starac koji živi u razrušenoj kući u Hot Coffeeu, u Mississippiju, naučio je Margo da svira gitaru. Margo Roth Spiegelman koja je provela tri dana s putujućim cirkusom-mislili su da ima dara za trapez. Margo Roth Spiegelman, koja je popila šalicu biljnog čaja s grupom The Mallionaires nakon koncerta u St. Louisu, dok su oni pili wiskey….Sve te ispričane priče završavale su sa: Mislim, možeš li da vjeruješ?Obično nismo, iako se na kraju uvijek ispostavljalo da su istinite.“

U potragu za Margo, Quentin kreće najpouzdanijim tragom zbirkom pjesama „Vlati trave“, Walta Whitmena,istovremeno i sam pokušavajući bolje shvatiti stihove jednog od najvećih pjesnika svih vremena. Margo je određenom bojom posebno zaokružila neke stihove iz epske pjesme „Pjesma o meni“

„ Od sana nećeš uzimati stvari iz druge ili treće ruke, niti ćeš gledati u oči mrtvacu, niti ćeš se hraniti utvarama…

Skitam na vječnom putovanju…

Zavještam sebe smeću da bih porastao iz trave koju ljubim,

Ako me opet trebate pogledajte pod potplate svojih čizama…“

Uz pomoć isječaka iz štampe, Whitmanove poezije, ostavljenih adresa, Quentin obilazi napuštene zgrade u blizini Orlanda, u kojima nalaze daljnje tragove svoje potrage.  Prijatelji Ben i Radar ga prate u svemu, pomažući da dođe do Margo. U jednoj od napuštenih zgrada, ubrzo nalaze i poruku: „Otići ćeš u gradove od papira i više se nikada nećeš vratiti.“ Razmišljajući o gradovima na papiru, Quentin ubrzo dobija ideju, i tragajući internetom, nailazi na pojam Agloe, u državi New York, što je fiktivno selo, koje je kompanija Esso izgradila početkom tridesetih godina i ubacila ga u turističke mape kao zamku za one koji krše autorska prava, ili grad na papiru.Agloe je bio kreacija mapotvoritelja Lindberga i Alpersa, koji su gradu dali ime koristeći anagram svojih imena. Zamke za one koji krše autorska prava stoljećima su se koristile u pravljenju mapa. Kartografi stvaraju fiktivna obilježja, ulice i općine, koja potom krišom ucrtavaju na mapu. Ako se taj fiktivni unos pronađe na tuđoj mapi, postaje jasno da je plagijat. Zamke za prekršitelje autorskih prava poznate su i kao ključne zamke, ulice na papiru i gradovi na papiru. Iako mali broj kartografskih korporacija priznaje njihovo postojanje, zamke su uobičajena stvar na suvremenim mapama.  Agloe je počeo da se pojavljuje 1940 na mapama, koje su pravile druge kompanije. Kompanija Esso je posumnjala u kršenje autorskih prava i pripemila nekoliko tužbi. U međuvremenu je nepoznati stanovnik izgradio trgovinu u Agloeu, na istoj raskrsnici, koja se pojavila na mapi kompanije Esso. Zgrada koja tamo stoji je i dalje jedina građevina u Agloeu, i pojavljuje se na velikom broju mapa, iako je broj stanovnika Agloea-nula. Quentin nailazi na neobičnu poruku “Čisto da znate, vi koji ovo ažurirate-Populacija stanovnika će iznositi jedan, i to sve do 29 svibnja u podne.“ Jasno mu je da je poruka od Margo,  i uz pomoć Bena, Radara i Lacey, umjesto na dodjelu diploma, u svom novom Fordovom kombiju, kojeg od milja prozivaju Čigra, kreće u Agloe. Quentin nalazi Margo živu i zdravu u jedinoj napuštenoj trgovini u Argoeu, gradu od papira, ali im se putevi, na kraju, razilaze.

Osim o mladenačkoj ljubavi, zgodama i nezgodama koje prolaze svi mladi, odrastajući, Green nam je svojim romanom Gradovi na papiru, objasnio i dočarao i jedan novi, istinit pojam „grad na papiru“, koji je toliko intrigantan i zanimljiv, da  na trenutak poželimo da i mi, kao i glavna junakinja Margo, odemo u jedan takav.

Knjiga je dostupna u svim knjižarama “Šahinpašić”, kao i putem web portala na http://www.btcsahinpasic.ba

Cijena: 17KM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s