Šest lijepih i bizarnih mostova iz cijeloga svijeta

Mnogi mostovi su arhetip urbane propasti, bitni, ipak neinspirativni. Identificirane su mnoge fantastičane strukture mostova, koje služe i umjetnosti. Potraga za nekim od najljepših svjetskih mostova je urodila plodom. Ovdje su neki od odabranih mostova, izvanredni zbog njihove fizičke ljepote, arhitektonske genijalnosti i sklada s okolinom.

Transformativna funkcija u Njemačkoj

U svom najosnovnijem obliku, mostovi pomažu ljudima doći od tačke A do tačke B. No, ponekad – kao u slučaju Rakotz mosta u Kromlau, Njemačkoj (na slici) – struktura može preobraziti sam krajolik oko nje i postati umjetničko djelo.

slika 1

Premošćavajući nebo u Maleziji

Arhitekt Mayur Kanaiya ugradio je posebne rekvizite na Langkawi Sky Mostu, 125 metara dugom mostu vijugavih kablova, na vrhu planine Gunung Mat Cincang na otoku Pulau Langkawi. “Vijugavog mosta nogostup, omogućuje posjetiteljima intimno iskustvo šumskih krošnji i životinjskog svijeta”, rekao je Kanaiya. “To je sjajan primjer blagog uticaja na zemlju.”

slika 2

Prirodno čudo u Indiji

Umjesto cigle, maltera ili čak standardnih dasaka od drveta, selo Cherrapunji u državi Meghalaya – poznato kao jedno od najvlažnijih mjesta na svijetu – gradi mostove iz korijenja stabala. Lokalno War-Khasis pleme, naučilo je davno kako ukrotiti korijene lokalnog fikusa, da raste u određenom smjeru, pomoću bambusa kao potpore. Neki od mostova su više od 30m dugačaki i mogu izdržati težinu od 50 ljudi, rekao je Ravi Kodakandla, iz Hyderabada, Indija.

slika 3

Ide ispod zemlje u Nizozemskoj

Dok većina mostova prelazi iznad vode, potopljeni most u Fort de Roovere u blizini sela Halsteren, tone ispod nje. Student arhitekture Wu Zhuoyi nominirao je most, jer vodi posjetitelje kroz jarak. Zidovi funkcioniraju poput brane, da drže vodu vani, a struktura se uklapa glatko s okolicom, ostajući nevidljiva s udaljenosti.

slika 4

Akrobacije na zaslonu u Londonu

Zaboravite most. U Londonu se, 12 metara dug Rolling Most uvija na jednu stranu, da propusti brodove kroz Grand Union Canal na Paddington Save. “Njegovih osam čeličnih i drvenih zglobnih sekcija će se sklupčati, dok se dva kraja mosta ne susretnu, tvoreći osmerokutni oblik”, rekao je Koen Kas, poduzetnik iz Belgije. “Svakog petka u podne, most obavlja svoje akrobacije na divljenje publike.”

slika 5

Žilavost čovječanstva u Jemenu

Inženjer strojarstva Achilleas Vortselas imao je posebnu naklonost prema kamenim mostovima. “Niti jedan moderni most, se ne može usporediti u eleganciji, s tradicionalnim kamenim lučnim mostovima”, rekao je on. “Kameni mostovi često pokazuju žilavost čovječanstva da prevlada fizičke prepreke, čak i sa skromnim tehničkim sredstvima. Shaharah most u Jemenu je čudesan slučaj toga.”

slika 6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s