Posjetite Rekreacijski centar „Brusnica“ na planini Vranica

Poželjeli ste se maknuti od užurbane svakodnevnice. Nemate ideju gdje otići. Predlažemo da posjetite Rekreacijski centar „Brusnica“ u blizini Fojnice.

brusnica

Rekreacijski centar „Brusnica“ se nalazi na najvišoj planini Srednje Bosne, Vranici na 1580km nadmorske visine i 15km udaljena od Fojnice. Inače, RC Brusnica je dobio ime po istoimenoj ljekovitoj biljci, koja sadrži velike količine vitamina A i C, ali i  kalija, kalcija, biljnih vlakana, bioflavonida, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. Čak, su i listovi brusnice ljekoviti.  Pored brusnice, Vranica je i stanište Alpske ruže (rhododendron ferrugineum), endemske planinske biljke, koja raste isključivo na visokim planinskim područjima, sa staništem na visinama od 1.500 do 2.500 m. Iako se ovdje, itekako, vodilo računa o tzv. seoskoj arhitekturi, RC Brusnica ima puno toga, da ponudi svojim posjetiteljima.

konji

Do početka skijaške sezone, možete uživati u branju ljekobilja i brusnica na pašnjacima u blizini hotela, i na licu mjesta i uz stručnu asistenciju, pripremati slatku zimnicu i likere od borovnica i brusnica. Možete se zabaviti istraživanjem mistične Vranice obilježenim planinskim stazama, terenskim jahanjem, brdskim biciklizmom, motokrosom, planinarenjem ili ribolovom na rijeci Bistrici.

Ponuda je raznovrsna i iz mnoštva se može naći za svakoga ponešto. U svakom slučaju, svim ljubiteljima prirode i otkrivanja novih lokacija u prelijepoj Bosni i Hercegovini, topla preporuka da posjete ovo mjesto.

Za više informacija, posjetite http://www.brusnica.ba.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s