27 RAZLOGA ZAŠTO STANOVNICI ISTANBULA VJERUJU DA ŽIVE U NAJBOLJEM GRADU NA SVIJETU

Razgovarajte s ljudima, koji žive u najvećem turskom gradu, i oni će vam reći: Istanbul je nevjerojatan. To je najbolji grad na Zemlji. Evo zašto.

Istanbul

1. Naš grad je legendaran.

Ako bi zidine našega grada mogle govoriti, one bi nabrajale stotine legendi uključuju mitološke bogove, ispunjena proročanstva, i priče o izgubljenim ljubavima i izdajama, koje čine naš grad tako očaravajućim. Sam Bosphor – tjesnac između Azije i Europe – rođen je iz mita o prekrasnoj smrtnoj Io (svećenici Here, koju je volio Zeus). Nju je Zeus pretvorio u kravu, da sakrije randevu od svoje osvetoljubive supruge, Here. Da se ne zavaravamo, Hera je ubola Io s konjskom muhom, puštajući Io da pada daleko, ostavljajući iza sebe legendarni tjesnac –  poznatiji još kao „ prolaz krave”.

2. Tri carstva su se borila tvrdeći kako je Istanbul njihov kapital.

Rimsko, bizantsko i osmansko carstvo se borilo zahtijevajući gradske nekretnine da budu njihov kapital, da dominiraju trgovinom između Mediterana i Crnog mora.

3. Drevna i suvremena, naša arhitektura je veličanstvena.

Od drevnih antičkih mjesta do suvremenih arhitektonskih podviga, naši trajni spomenici – drevni Hipodrom, mostovi na Bosphoru iz 20. stoljeća, Sirkeci željeznička stanica Augusta Jasmunda, džamija Sulejmanija Mimara Sinana – slave se diljem svijeta zbog svoje veličanstvenosti i stila.

4. Imamo svjetsku baštinu iznad i ispod zemlje

Više od 650 hektara našeg starog grada je na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, čuvajući ljepote palače Topkapi, Aja Sofije i podzemne Bazilika cisterne za generacije koje dolaze.

5. Naše spomenike izradili su najbolji majstori

Kasne bizantske restauracije urađene od strane bogatog Theodora Metochitesa, kakav je dragulj Crkva Chora s pozlaćenim mozaicima i nebeskim freskama; Seyyid Kasim Gubari, koji se smatra najvećim kaligrafom svoga vremena, ukrasio je Plavu džamiju iz 17. stoljeća sa zlatnim sur-ama iz Kur’ana; obrtnici su ručno izradili 20.000 plavih Iznik pločica, da daju Plavoj džamiji boju i ime.

6. Imamo osmanske palače u kojem se možete odmoriti i osvježiti

Dani sultana su prošli, ali još uvijek možemo živjeti život u raskoši u njihovim palačama na Bosphor strani. Hoteli Çırağan Palace Kempinski i Four Season Hotel Istanbul na Bosporu su dva takva mjesta, koja imaju raskošan smještaj, restorane, bazene i panoramski pogled.

7. Možemo se zimi igrati u snijegu …

Sedam brda Istanbula se pretvaraju u zimski grad čudesa, kada temperatura pada prema nuli od prosinca. Grudvanje u Sultanahmet Parku, okruženi Aja Sofijom i Plavom džamijom pokrivenih snijegom, je omiljeni način da provedete zimski dan u gradu.

8. … I na vodi u ljeto.

Kako vlažnost raste u lipnju, krećemo na plaže na Prinčeve otoke, zabavu na Suma Beach pored Crnog mora, ili ljenčarimo uz bazen na sofisticiranom vještačkom otoku Suada.

9. Sjene zlatnih zalazaka sunca na nebu su cijele godine.

Naše zalaske sunca je teško opisati, pogotovo kada pozivi na molitvu odjekuju po cijelom gradu.Toranj Galata, zajedno s brojnim terasama restorana i barova raspršenim oko Starog Grada i četvrti Beyoğlu, pružaju izniman pogled na zalaske sunca. Da biste dobili sliku te klasične panorame Istanbula o zalasku sunca, provozajte se brodom od Karaköya do Kadikoya.

10. Ostaci prošlih stoljeća ukrašavaju naš moderni život

Možemo uživati u bojama i mirisima na pijaci Sultanahmet do drevne Sphendone, ili odabrati krstarenje preko Bosphora da proslavimo rođendane i vjenčanja na tornju Maiden – gradskom orijentiru iz 5. stoljeća prije Krista. Ostaci 8500 godina stare povijesti prate nas u našim svakodnevnim životima.

11. Postoji još jedan grad ispod ovog

Govoreći o ostacima – možemo pristupiti prošlim stoljećima Istanbula odlazeći u podzemlje. Organizirani izleti nas odvode izravno u bizantsku prošlost, u minule palače, koje se nalaze ispod naših džamija, do antičkih kapela skrivenih ispod trgovina ćilimima kod Sultanahmeta. Prostori, koje su naši preci koristili kao cisterne, su danas restorani i svadbene dvorane. Ako želite uhvatiti pogled ovog podzemnog grada u sjeni, pobrinite se da pogledate Muzej mozaika Velike palače na Sultanahmetovom trgu, cisternu Baziliku pored Aja Sofije i Sultan Sarnic (sada dvoranu za svadbene svečanosti).

12. Dođite u proljeće, kada je naš grad obojen s milijunima tulipana

Zimsko sivilo zamijene proljetne boje u travnju, kada 20 milijuna tulipani cvatu diljem cijelog našeg grada za godišnji Međunarodni festival tulipana u Istanbulu. Sa kamerom u ruci, krećemo do Emirgan i Gülhane parkova, da pogledamo najbolje što grad ima za ponuditi.

13. S krovova zgrada u našem gradu pruža se pogled, koji nema nijedan drugi grad.

Pogled preko dva kontinenta s jednog mjesta, koji se nalazi visoko iznad ulica na krovovima restoranima diljem grada. Postoji mnogo takvih mjesta, neki od njih su Mikla i Leb-I derya na Beyoglu, i 360 East na azijskoj strani.

14. Hollywood je očaran Istanbulom.

Hura za Hollywood! Pokazao je najbolje stranu našeg grada na srebrnim ekranima diljem svijeta. Taken 3, The Water Diviner, nekoliko 007 klasika, i Inferno, koji bi uskoro trebao biti objavljen, samo su neki od blockbuster filmova, koji su istakli sitnije značajke o Istanbulu.

15. Klubovi na strani Bosphora su nevjerojatne mjesta za vidjeti i biti viđen …

Sa više restorana, velikim pogledom na Bosphor i zabavama  do dugo u noć, Reina i Sortie kod prvog mosta na Bosphoru, ili Anjelique u Ortakoyu, su mjesta, koja turisti posjećuju u gradu.

16. … ali mi zapravo više volimo neformalne večernje izlaske.

Naš grad rijetko spava, pa često u farmerkama i majici idemo do stražnjih uličica  na Istiklal Caddesi da uživamo u gradskoj ponudi. Od svjetske glazbe, R & B i hip-hopa, do živih bendova, ima ponešto za svačiji ukus.

17. Naš grad nadahnjuje rad umjetnika.

Mark Twain, Ernest Hemingway, i Agatha Christie su pronašli svoju muzu u Istanbulu. Turski pisac Orhan Pamuk dobio je Nobelovu nagradu za svoje pisanje o gradu. Bezbrojni tekstopisci, pjesnici, dizajneri, fotografi su ovdje otkrili kreativnu utopiju.

18. Scena suvremene umjetnosti ima svjetsku klasu.

Međunarodni festivali, koji slave kazalište, film, glazbu, jazz, vizualnu umjetnost i kulturu, nalaze se u središtu pozornosti na godišnjoj razini, nadopunjavajući redovite događaje u Istanbul ModernPera MuseumSantral IstanbulGarajistanbul i umjetničkim galerijama na Tophane.

19. Cijena karte za putovanje od Europe do Azije je oko US $ 2.

Kao jedini grad na svijetu, koji je na dva kontinenta, javni prijevoz, koji znači interkontinentalna putovanja u našem gradu, je dosta jeftin – čak i jeftinije sa Istanbulkart kartom kupljenom u konditorskim kioscima.

20. Mi smo majstori za tursku umjetnost keyif.

Keyif, umjetnost mirnoga opuštanja, dobrodošla je u svakom kafiću, domu i na poslu ovdje. Ne volimo ništa više nego da se sjedimo s prijateljima i strancima i ručamo, pijemo i razgovaramo satima.

21. Poslijepodne s turskom kavom daju nam uvid u našu budućnost.

Kažemo da ispijanje turske kave s prijateljima vrijedi 40 godina prijateljstva, ali tamni talog iz šalice za kavu može pokazati kako lojalna ova prijateljstva mogu ostati. Radoznale duše mogu probati kahve fali (aparat za čitanje sudbine iz taloga kafe) u kafićima u Kadikoyu i na Istiklal ulici polako pijuckati šalicu turske kave, prije nego što saznaju svoju sreću i vide, kakva ih sudbina čeka.

22. Gostoljubivost nije naš posao – to je naš način života.

Vjerujemo da su gosti dar od Boga, tako da se uvijek pobrinemo da naši gosti dožive našu kulturu, probaju najbolje iz naše kuhinje, i obiđu naša najdraža mjesta u okolici grada.

23. Turski doručak najbolji je obrok u danu.

Zrele rajčice, hrskavi krastavci, masline, jaja, džemovi i svježe pečeni kruh, nude se za doručak uz čaše çay- a, većinu dana u tjednu.

24. Kuhinja je raznolika kao naša zemlja.

Mješavina triju carstava, osam graničnih zemalja, četiri susjedna mora, i bezbroj nacionalnosti se prožimaju našom kuhinjom. Dodajte u tu mješavinu velike količine zapadnih gurmanskih utjecaja i pikantne okuse iz jugoistočne Azije, i dobili ste jednu od najboljih kuhinja.

25. Naši susjedi imaju jedinstvene vlastite osobnosti.

Nepostojanje centra grada znači, da su naše četvrti mjesta, gdje se cijeni stil života, koji čini naš grad tako velikim i čudesnim. Možete posmatrati ljude u kafićima u turističkom dijelu grada Sultanahmet, sići s gradskih autobusa iz boemse Galate, doživjeti gurmanske užitke kulinarskog Karaköya, te istražiti Kadikoy i Modu, najnovija mjesta, gdje izlazi istanbulska mladost.

26. Nema sumnje – Istanbul je top destinacija.

MasterCard je ocijenio Istanbul, kao jedan od najposjećenijih gradova u svijetu od 2013. godine, a TripAdvisor nas je imenova vrhunskom destinacijom za putnike u 2014. Sa 8500 godina starom poviješću, vrhunskim shoppingom, kul barovima, prijateljskim ljudima, i ukusnom hranom, znamo da nismo jedini, koji imaju tako visoko mišljenje o Istanbulu.

27. Čak je i Napoleon jednom rekao: “Ako bi Zemlja bila jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad.”

Istanbul 2

Izvor: Matadornetwork.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s