13 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE POSJETITI TURSKU OVOGA LJETA

Izmir

1. Mnoge od najboljih atrakcija su besplatne.

Istražite čulno preopterećeni Istanbulski Grand Bazaar. Posjetite Plavu džamiju, i uživajte u ljepoti rada, koji čine zamršene keramičke pločice, kojima je ukrašena ova džamija. Divite se baklavi, s koje kaplje med, na izlozima trgovina u ulici Istiklal Caddesi. Ili prošetajte do plaže duž Sredozemlja, od sofisticiranog Bodruma do kornjačama-naseljenog İztuzua; posjetite otkačenu Fethiyu ili izdvojenu Pataru; gusto naseljenu Antaliju ili Alanyu, sa njihovim beskrajnim pješčanim prostranstvima.

2. Uživajte na nekoj od plaža.

U Turskoj, ulična hrana dolazi vama na plažu. Bilo da se nalazite izvaljeni pod suncobranom u Bodrumu ili s lokalcima planirate posjetiti Kordon park blizu Izmira, ne možete pobjeći od povika, koji dolaze od uličnih prodavača.

Probajte kikiriki sa susamom i medom, koji se prodaje u fišeku, ili midye dolmu – punjene školjke, koje prodavači prodaju iz masivnih okruglih poslužavnika, noseći ih na svojim glavama i nudeći ih svakom ponaosob. Ili, probajte aromatiziranu rižu sa cimetom, poprskanu sokom od limuna.

3. Imaćete kolekciju prelijepih fotografija za sva vremena.

Cappadocia je potpuno drugačija od ostatka zemlje. Stjenoviti krajolici su kao stvoreni za sve ljubitelej planinarenja. Možete lutati dovoljno dugo u bilo kojem smjeru, a da vam ne dosadi. Ovdje imate priliku vidjeti crkvu smještenu u špilji i ukrašenu freskama, staru gotovo 1.000 godina. Možete se odlućiti na vožnju balonom, koji ide na vrući zrak. Ili pješačiti niz Güllüdere I (Rose Valley I) do napuštenog pećinskog sela Çavuşin, uživati u pogledu na visoke stijena u “Dolini ljubavi”, a zatim se skloniti od vrućine u hladu vašeg hotela.

4. Možete pratiti tzv. turske”Highlanders”(smeđa, čupava goveda sa dugom dlakom) na njihovoj godišnjoj migraciji prema zelenim pašnjacima

U dubokim dolinima u zaseocima na turskoj crnomorskoj regiji, početak ljeta znači vrijeme da se goveda odvedu u planine, kako bi mogli pasti na svježoj, netaknutoj travi, koja niče u proljeće. Možete gledati ovu sezonsku tradiciju, koja završava u julu s Vartovor svečanošću, kada su ljudi slave svirajući na instrumentima, koje izgledaju (i zvukom) kao škotske gajde.

  1. Turska kuhinja se stalno nadopunjuje i razvija zahvaljujući mladim kuharima

Svježi, ukusni sastojci su uvijek bili u središtu turskog jela, ali najnovija generacija kuhara u zemlji su okrenuli tradiciju u opsesiju, tragajući za najboljim regionalnim proizvodima po cijeloj Turskoj. Njihove kreacije (i oni sretnici, koji su ih isprobali) imaju izvanrednih koristi.

Nekoliko imena koja uključuju Mehmeta Gürsa, Didema Şenola, Civana Era, Arda Turkmena i Kemala Demirasala. Ove zanatlije su dosljedni u sastavljanju maštovitih jela na stolu, od uvrnutih klasika do potpuno izvornih ponuda. Većina ima zvučne restorane s pristupačnim izborom jela.

6. Nema potrebe za satom – ostavite ga u stranu i recite koliko je sati prema pozivu na molitvu.

Iako se točno vrijeme mijenja svaki dan, ezan je dovoljno pouzdan da planirate svoj dan. Probudit ćete se  tek prije zore za Sabah. Ustanite, pogledajte neke znamenitosti, a odmah iza Öğle, bit će vrijeme za ručak. Ako planirate posjetiti džamiju, učinite to prije nego što sjene padnu na objekte jednake njihovoj visini, inače ćete stići na İkindiju – kada je nemuslimanskim turistima zabranjen ulazak. Do Akşama,  bit ćete spremni za večeru. I kada posljednje zrake svjetlosti nestanu iz vidokruga, poslušajte poziv na Yatsıju.

7. Turska će dokazati da ste radili pogrešno piling cijeli svoj život.

Ne poznajete čistu, nalik svili, ljetnu kožu, sve dok ne zaronite u mjehuriće s mirisom citrusa, koji se slijevaju s vas, dok vas masira maserka s masažnom četkom od kozje dlake, pod nazivom kese, i sve to dok ležite na zagrijanom mramornom postolju u sredini hamama iz 16. stoljeća.

8. Mještani će vas pozvati u njihove kuhinje.

Želite li znati što je sadržano u jelu kofte? Konobar će vas rado pozvati u kuhinju,  kako bi upoznali kuhara. Pitate se kako se baklava pravi? Žena, koja je prodaje na velikoj pijaci Bostanlı Pazar u Izmiru, (ukratko “BosPa”) ne govori engleski, ali će vam rado pantomimom pokazati kako se pravi baklava.

A u istočnoj Turskoj, možete mijenjati boravak u hostelu za boravak u privatnim domovima. To je mjesto gdje ćete dobiti najbolji lekcije iz kuhanja od najvažnijeg turskog kuhara – mame. Zamislite da pravite sarmu s listovima grožđda, pokupljenih ispod mjesta gdje sjedite.

9. Ne trebate ništa drugo nego da ispružite ruku i uzmete topli, mirisni çay, kojim ćete biti stalno nuđeni.

Čak i ljeti, nije previše vruće za çay. Turska kava je možda poznata u svijetu, ali za moderne Turke ispijanje čaja je druga stvar nakon disanja. Svaki dan počinje s najmanje dvije sićušne, u obliku tulipana, šolje çaya, i čaj se toči sve do spavanja. Veliki uredi i tvornice zapošljavaju osobu, koja pravi i isporučuje čaj, a radnici dobijaju posebne pauze za ispijanje čaja. Regionalni autobusi nude besplatni čaj. A na nekim uglovima ulica su montirani interfoni, s linijama za naručivanje najbližih çayeva.

10. Možda niste očekivali, ali da, Turska ima i previše valova.

Nijedna od Turskih obala  ne dotiče otvoreni ocean, ali u Alanya na Mediteranu i Kerpeu na Crnom moru, neki otkačeni Turci jašu na valovima. The Alanya Surf Team (Klub Surfera u Alanji) i Danube Surf House and Academy (Akademija i Surferski Klub na Dunavu)su dvije male zajednice, u kojima ćete naučiti da postoji određena subkultura kod Turaka, koji  stalno provjeravaju vremenske prognoze, te će uskočiti u auto, čim je vijest objavljena da se odvezu do udaljenog primorskog grada, gdje se valovi javljaju, međutim kratko.

11. Šetanje između naslaga kalcija i mineralnih izvora Pamukkale je kao biti u alternativnom svemiru, gdje je snijeg topao, a voda neonski svijetli.

12. Turski sladoled ne topi se brzo.

Maraş dondurması  je napravljen sa salepom, brašnom dobivenim iz gomolja orhideje, koji stvara rastezljivu, kao-marshmallow poslasticu, koja se topi kontroliranim tempom. Dakle polako, u stvari, to možete učiniti kao što mještani rade i naručiti kao kağıt helva oblande. Ima ga diljem zemlje, ali također možete ići ravno do izvora: Maraş, grad u južnoj Turskoj poznat je po proizvodnji ove turske verzije obavezne ljetne poslastice.

13. Možete ići na svoje vlastito “plavo putovanje.”

Gulet je tradicionalni brod s dva ili tri jarbola na mediteranskoj obali Turske, osobito oko Bodruma i Marmarisa. Sredinom 20. stoljeća, krstarenje guletom je postalo popularno među domaćim i gostujućim umjetnicima i piscima – danas, nije problem pronaći Blue Voyage operatera, koji će vas odvesti na ovo više-dnevno krstarenje, na brodovima, koji nalikuju izmijenjenim plovećim butik hotelima, u krajoliku čiste tirkizne boje.

Izvor: matador.network.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s