Odakle je simbol ampersand (poznatiji kao „&“) došao?

Simbol, koji znamo kao ampersand prvi put se pojavio na nekim grafitima na Pompejskom zidu, oko prvog stoljeća p.K. Tada se nije nazivao “ampersend”, jer u to vrijeme bilo je to samo slijevanje dva slova, kurzivom “E” i “T”, da formiraju latinsku riječ et, što znači “i”. (To je razlog zašto je engleska riječ itd. (etc), katkad pisana kao „&c“.)

znak

U početku, & je imao konkurenciju u korištenju, kao skraćenica et-u, kao “Tironian et” (⁊) – koji je stvoren nekoliko stotina godina prije, kao dio sustava Cicerovog sekretara Tira, tj. negovog obimnog sustava skraćenica, notae Tironianae. Ali, iako je i dalje postojao u srednjem stoljeću, na kraju je cijeli notae Tironianae ispao iz uporabe, ostavljajući & da se razvija i širi, zajedno s jezikom.

Do početka XIX stoljeća, & je bio 27. slovo u abecedi, dolazeći odmah nakon Z. Bez titule još, pa se i dalje čitao samo kao “i”, što je recitovanje kraja abecede činilo malo zbunjujućim – “X, Y, Z i i (and). “Djeca su počela umetati frazu “i po sebi i” (“and per se and”) da bi ga razlikovala, i tijekom vremena, sve se ovo stopilo zajedno, da zvuči više kao “ampersand.” Ime ovog  stoljećima starog simbola, se prvi put pojavilo u rječniku iz 1837. godine.

Mentalfloss

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s