Postoje li skriveni oceani u unutrašnjosti Zemlje?

Šansa da se otkrije tajanstvena stijena omotana unutar dijamanta, dovelo je naučnike do pitanja, kako su naši oceani formirani – i što bi moglo da vreba ispod naših nogu …

zemlja

Znamo više o površini Marsa, nego što znamo o omotaču planete, na kojoj živimo. Nešto manje od 30km ispod površine, kontinentalna kora pretvara se u omotač Zemlje, sloj nekih 2900km debljine, koji okružuje Zemljinu rastaljenu unutrašnju jezgru.Ispod Zemljinih oceana, kora može biti samo pet kilometara debljine. Pa ipak, ta neznatna udaljenost može biti i kao svjetlosna godina, jer znamo vrlo malo o ovoj vitalnoj komponenti našeg planeta. Na primjer, postoji li više vode tamo, nego što smo mislili? Desetljećima naučnici pretpostavljaju, da su oceane na Zemlji stvorile komete, udarajući na površinu planeta. Ali sada neki naučnici , poput profesora Stevena Jacobsen sa Sveučilišta Northwestern, misle, da su stijene u Zemljinom omotaču, možda, imale ulogu u tome; posebno magnezijumom-bogat silikat, poznat pod nazivom mineral olivin.

“Pokušavam postaviti velika pitanja o tome, odakle dolazi voda na Zemlji,” kaže on. “Jedan od razloga zašto proučavam stijene je što nam one omogućavaju pogled unatrag.” Jacobsen je pokušao ponovo stvoriti vrstu minerala olivina u laboratoriju, formiranu stotinama kilometara ispod nas, ali nije uspio – sve dok nije dodao vodu.

Kako Jacobsen objašnjava, šansa da se otkrije dijamant, koji sadrži grumen minerala olivina, koji je ispušten nakon erupcije vulkana milionima godina prije, pokazala je da mineral sadrži onoliko vode, koliko je on  utrošio u laboratoriju. Mineral olivin može držati 10 puta više vode, kako se mislilo – što znači, da bi mogli postojati oceani u stijenama ispod nas.

BBC Explore

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s