25 činjenica koje trebate znati o Chicagu

Slijedeći put, kada budete u Windy Cityju (Vjetrovitom Gradu), impresionirajte mještane ovim slasticama o Chi-Town.

Chicago

 1. Ime Chicago dolazi od narodne riječi iz Illinoisa “Chicagou” ili “Shikaakwa”, čiji je prijevod “prugasti tvor”, a također se odnosi na divlji poriluk, koji je rastao u regiji, Allium tricoccum.
 2. Planirate putovanje? Route 66 počinje u Chicagu.
 3. The Field Muzej posjeduje najpotpuniji kostur Tyrannosaurusa Rexa. Njezino ime je Sue.
 4. Rijeka u Chicagu teče unatrag.
 5. U kasnom 19. stoljeću, rijeka se izlijevala u rijeku Mississippi umjesto u jezeroa Michigan.
 6. Stanovnici Chicaga ne mogu odoljeti da se okupljaju oko rijeke. Na Dan svetog Patrika, Unija Vodoinstalatera boji je svijetlim nijansama irske zelene, a svakog ljeta Specijalna olimpijada održava donatorske utrke, gdje se deseci tisuća gumenih patki trkaju duž plovnog puta.
 7. Godine 1917., pisci Ben Hecht i Maxwell Bodenheim održali su najkraću poznatu raspravu u povijesti. Tema? “Riješeno: da su ljudi koji prisustvuju književnim raspravama imbecili.”
 8. Gledanje u sobu punu ljudi, tvrdio je Hecht, “potvrdno odmara.” Bodenheim se popeo na podium i kimnuo. “Možete pobijediti”, rekao je on.
 9. Wrigley Field izvorno se zvao Weeghman Park. Ne zvuči isto.
 10. U 1927, švercer iz Chicaga, Al Capone je zaradio gotovo 60.000.000 $ ilegalnom prodajom alkoholnih pića.
 11. Čak i prije ovih Caponeovih aktivnosti, grad je imao reputaciju kao kriminalni. Godine 1918., više od 100 konobara je uhićeno zbog trovanja škrtih osoba koje daju napojnice.
 12. U 1850, cijeli grad je podignut da se riješi problem odvodnje.
 13. Govoreći o podzemlju, Enrico Fermi je proveo prvu trajnu reakciju atomske fisije ispod nogometnog igrališta Sveučilišta u Chicagu.
 14. Godine 1930, Twinkie je izumljen u Chicagu.
 15. Obnova nakon velikog požara u Chicagu 1871. godine bila je brza i legendarna-šuta i pepeo su gurnuti u jezero, kako bi se izgradile nove četvrti.
 16. U Chicagu je zabranjeno plaćanje WC-a 1973.
 17. Svjetski sajam (ili kolumbijska izložba) 1893. vidio je svoj udio impresivnim podvizima i malim neobičnostima: Karta SAD napravljena od krastavaca, viseći most izrađen od sapuna, i prvi kotač bile su samo neke.
 18. Također je (u skladu sa svojim kreatorom) grad, gdje je Pabst osvojio svoju slavnu plavu vrpcu.
 19. Kada bavarac Anton Feuchtwanger nije mogao uvjeriti posjetitelje sajma da jedu njegove kobasice, on ih je služio u zemički. Tako je hot-dog rođen.
 20. Masivni grad od 200 zgrada je izrađen od temelja za Svjetsku izložbu. To je trebalo biti privremeno, međutim, samo su dvije od izvornih struktura ostale.
 21. Ne koristite podzemnu željeznicu u Chicagu, koristite ‘L’-to je naziv za brzi gradski tranzitni željeznički sustav i skraćeni je oblik od “el”, za “podignuti”.
 22. Visoke-graditeljske kontrukcije su izumljene u Chicagu, a grad je poznat kao “Dom nebodera.” Trenutno ima četiri od deset najviših zgrada u zemlji.
 23. Budite oprezni kada parkirate u Vjetrovitom Gradu (Windy City).Razočarani bivši-dečko je odlučio ostaviti automobil registriran na stanovnicu Chicaga, Jennifer Fitzgerald na međunarodnoj zračnoj luci O’Hare nekoliko godina. Kao rezultat toga, Fitzgerald je dobila 678 kazni, te je osuđena na 100.000 $ novčane kazne. (Nagodila se s gradom u 2013.)
 24. Godine 1902., slonica po imenu Alice u Lincoln Zoološkom vrtu se razbolila. Čuvari su joj davali viski, da ih zauzvrat podigne. Nažalost, to ju je pretvorilo u alkoholičara.
 25. Chicago ima 26 milja dužinu javnih plaža, koje nude osvježavajući predah od ljetnih vrućina.

Chicago 2

http://www.mentalfloss.com, images: http://www.foley.com, http://www.virtualtour.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s