Naslov knjige: Hronika ptice navijalice

Autor: Haruki Murakami

Originalni naslov: The wind-Up Bird Chronicle

Nakladnik: TKD Šahinpašić, Sarajevo

Recenzija knjige:

Hronika ptice navijalice ima oko 600 stranica. Sastoji se od tri knjige, pisane kao jedna. Prva knjiga se zove Kradljivica švraka i prati život Toru Okade, glavnog junaka tijekom perioda lipanj i srpanj 1984.godine. Knjiga druga je nazvana Ptica kao prorok, i opisuje Okadin period života od srpnja do listopada 1984.godine. I treći dio je nazvan Lovac na ptice, i prati Okadin život od listopada 1984. do prosinca 1985. Knjiga je napisana kao svojevrsno osobno putovanje, glavnog junaka tridesetogodišnjeg Toru Okade. Okado, bez nekog posebnog razloga, napušta posao pravnika u pravnoj firmi, koji je imao od stjecanja diplome. Njegova supruga Kumiko radi kao urednica magazina o zdravlju i hrani i povremeno dobija narudžbe za ilustracije, od prijatelja urednika u drugim časopisima. Žive s mačkom Noboru Watayom u malom, ali udobnom stanu, u predgrađu Tokija,  koji je Okadu ponudio ujak na korištenje. Okadovo nejasno, izazovno i nadrealno osobno putovanje   počinje, kada mačak jednog jutra nestaje.

Da bi pronašao mačka, za koji je Kumiko posebno vezana, Okado kreće u potragu od njihove „uličice“, kako je svi stanari nazivaju. „Uličica“ nema ni ulaz ni izlaz. Duga nekih 200 m, sastoji se od niza kuća, koje su se vremenom tu nizale. Njegovu pažnju privlači prazna dvokatnica, s ljupkom baštom, u kojoj se nalazi kamena statua ptice. I dok  Okado razgleda neobičnu statuu, u bašti s druge strane pojavila se djevojka.  I on, tada, od svoje sedamnaestogodišnje susjede May Kasahare, saznaje prve novosti o neobičnoj kući, s neobičnom statuom ptice u dvorištu i bunarom, koji je presušio. Prijašnji stanari obitelj Miyawaki napustili su kuću preko noći prije godinu dana. Otada je kuća prazna i nitko u nju ne dolazi, a čitateljima je važna jer će pratiti Okadin život od početka do kraja knjige. S druge strane, Okadi počinju stizati i neobični telefonski pozivi. Okado upoznaje  sestre Kano, Maltu i Kretu. Malta je nakon niza putovanja, po povratku u Japan, sama sebi odabrala ime i otpočela posao savjetnice tj. razgovara sa ljudima o elementima u ljudskom tijelu. Angažirana je i u istraživanja o vodi, koja ima blagotvorna dejstva na elemente u ljudskom  tijelu. Malta se upliće u Okadin život s namjerom da mu pomogne da pronađe mačka, ali i Kumiko. Kreta, mlađa sestra Kano i Maltina pomoćnica, žrtva silovanja Kumikinog brata, Noboru Wataye, postaje dijelom Okadinog života. U njegov život ulazi poručnik Tokutaro Mamiya , koji treba isporučiti izvjestan predmet u znak sjećanja na zajedničkog prijatelja pokojnog  Oishi Hondu.  Mamiya priča svoju osobnu ispovijest. Ubrzo, i Kumiko nestaje. Iako čini sve da ju pronađe, Okado nastavlja sa svojim životom, sve više uvjeren da je Kumikin brat, Noboru Wataya glavni krivac za njezin nestanak. Upoznaje gospođu pod imenom Muškatni oraščić Akasaka i njezinog sina Cimeta.Kako kaže jedan Sarajlija, Murakami je genije, i to se jasno vidi i kroz priču ispričanu u ovoj knjizi. Sve priče se nadovezuju jedna na drugu, likovi i glavni junaci se isprepliću i na svoj osoben, profesionalan način, Murakami nam ispovjeda Okadin život, na javi i u snu, detaljno opisuje njegovo vrijeme provedeno u bunaru, promjene od kada mu se na obrazu pojavio biljeg,  ali jednako detaljno opisuje i živote i životne ispovijesti svih sporednih junaka knjige. Koliko nas se dojmi sam glavni lik, toliko su upečatljivo napisani i događaji i ispovijesti svih sporednih likova. Ipak, najupečatljivije riječi u knjizi su riječi gdina Honde upućene Okadi: „Cilje je ne opirati se toku. Ideš gore, kad se od tebe očekuje da ideš gore i ideš dolje, kad se očekuje da ideš dolje. Kad se očekuje da ideš gore, nađi najviši toranj i popni se na vrh. Kad se očekuje da ideš dolje, nađi najdublji bunar i idi do dna. Kad nema toka, ostani miran. Ako se odupreš toku, sve se sasuši. A ako se sve sasuši,svijet je tama. Ja sam ja i on je ja, proljetni smiraj. Prepusti se i eto te.“

Stoga vam savjetujemo, dragi čitatelji, da se i vi prepustite romanu Hronika Ptice navijalice jer je to definitivno knjiga, u kojoj ćete uživati, sa svakom pročitanom stranicom.

knjiga

Drugi o knjizi:

„Vizionarska…smjela i darežljiva knjiga.“(New York Times)

„Murakami plete čvrste slojeve realnosti u svilenkastu odjeću varljive ljepote.“(Independent On Sunday)

„Duboko filozofsko i izazovno zbunjujuće, nemoguće je ispustiti iz ruku.“ (Daily Telegraph)

„Hipnotičko, nadrealno, ovo je uistinu originalno djelo.“ (The Times)

O piscu: Haruki Murakami rođen je u Kyotu, 12. siječnja 1949.godine, ali je većinu svog djetinjstva proveo u Kobeu. Njegov  otac je bio budistički svećenik, a majka kćer veletrgovca iz Osake. Oboje su predavali japansku književnost. Unatoč  toj činjenici, Murakamija više interesira američka književnost, što ga i izdvaja iz glavne struje japanske književnosti. S pisanjem počinje u svojim ranim tridesetim godinama. Njegov prvi roman Hear the Wind Sing objavljen je 1979. Glazba je tema mnogih Murakavijevih romana, kao i naslovi, jer je nakon završenog studija 1974. imao jazz bar „Peter Cat“ u Tokiju , koji je radio do 1982.godine. Najpoznatiji Murakamijevi romani su  Dance, Dance, Dance (od R&B grupeThe Dells), Norveška šuma (Norwegian Wood, po pjesmi Beatlesa) i Južno od granice, zapadno od Sunca (South of the Border, West of the Sun, prvi dio naslov je pjesme Nata Kinga Colea), Pinball, Lov na divlju ovcu, 1Q84 i Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta. Roman Ljetopis ptice navijalice objavljen je 2015.godine. Murakami predaje na Princeton Sveučičištu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoja djela, kao što je Nagrada Jerusalem, a njegova djela su prevedena na četrdeset svjetskih jezika.

Izvor: http://www.btcsahinpasic.ba

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s