Magični murali u Poljskoj

mural 1Mural u  Łódźu, foto: www.urbanforms.org

CNN je objavio članak o tzv. uličnoj umjetnosti (street art) u Poljskoj, kojim predstavlja ove prelijepe i neobične murale, svijetu. Muralima su oslikani zidovi zgrada, betonskih blokova po cijeloj Poljskoj, a autori murala i njihova kreativnost, su već postali prepoznatljivi širom svijeta.

Mural koristi tri pisma na zidu, kao platno, koje je obično, ogromno. Njegova kreacija je pomno planirana i izvršena od strane umjetnika i grupa volontera i asistenata.

Nekada davno, kada je Poljska bila komunistička Narodna Republika Poljske i njen pejzaž je bio bez velikih plakata sveprisutnih u današnjem svijetu, kao i ogromnih murala, lijepo ukrašenih. Ove slike veličine kuća, teško bi se mogle smatrati street-artom (uličnom umjetnošću). Njihovi propagandisti obično su proslavljeni heroji radničke klase, ili reklame državnih poduzeća. Uprkos njihovim komunističkim korijenima, neki od tih murali izgleda da su pustili svoje korijene u urbani prostor zauvijek. Lokalne zajednice su se, s vremena na vreme, vezale za njih, da bi svaki pokušaj da se unište ove stare freske sa zidova, vjerovatno naišao na žestoke proteste.

Postoje stari komunistički murali, koji su zamijenjeni novim kapitalističkim modelima. Takav slučaj je bio sa muralom u Varšavi. U četvrti Wola, umjetnik je u području starog tržnog centra naslikao novi mural, preko starog.

Uz političku transformaciju Poljske u demokratiju, format murala je postao sredstvo strogog umjetničkog izražaja.

Kabinet kurioziteta

Danas se murali mogu vidjeti svugdje, a njihova forma i prikazani sadržaj, je evoluirao u beskonačne oblike. Postoje čisto estetski komadi, koji  mogu zadovoljiti oko i izbliza, i izdaleka. Oni uljepšavaju slike sumornih stambenih blokova i savršeno se uklapaju u gradski pejzažu.

mural 2

Politički murali, i murali u sjećanje na nešto ili nekoga

Umjetnički oblik se ispostavio kao graciozno sredstvo odavanja počasti važnim ličnostima. Nakon tragičnog ubistva Zdzisława Beksinskog, ulaz u njegov stambeni blok bio je ukrašen tri elementa, slikajući obilježavanja njegove smrti. Pisanje, koji prati mural glasi “Zdzisław je mrtav. Slikao je smrt godinama. A kada je smrt došla po njega, to je oslikao neko drugi”.

Primjeri oslikanog zida u Łódźu

mural 3

Umjetnost na zidu

Iako su murali slični umjetnosti grafita, uvijek su stvarani zakonski. Njihovo slikarstvo je studiozno planirani poduhvat, a neki su prava umjetnička djela i remek-djela slikarske vještine i talenta.

Većina murala u Poljskoj su stvorena od inicijative umjetnika ili naručena od strane lokalnih vlasti.

Takav je slučaj s muralom dua Etam Cru, sastavljenog od umjetnika Sainera i Bezta. Pokrivajući cijele zidove visokih zgrada, njihovi radovi imaju dozu fantazije, čak elemenata bajki. Umetnuti su elementi folklora istočne Europe (gljive i šumske životinje su česti elementi murala) i  podsjećaju na grafičke romane. Svaki aspekt bojom zasićenih murala, čini se da je u pokretu: životinje i kuće kao da oživljavaju, a ljudski likovi stiču sposobnosti, koje prkose zakonima fizike.

mural 4

Mariusz Waras je još jedan vrstan mural umjetnik, koji potpisuje svoje urbane radove sa “Moj-gradski projekat”. Rođen je 1978. godine u Gdynia, Waras je grafičar, slikar na otvorenom, putnik, i amaterski arhitekt. Njegovih nekoliko stotina murala, su rasuti po ulicama Varšave, Gdanjska, Berlina, Pariza, Budimpešti, Sao Paulo, Rio de Janeiru, Bolzanu, Londonu i Pragu.

Nacionalno blago

Gdanjsk, najsjeverniji lučki grad Poljske, izgleda da drži rekord sa 45 murala. Varšava ima više od 30, Poznań – 24, i Łódź se može pohvaliti sa 21 komadom murala.

Desetine više razasuti su čak i u najmanjim gradovima u Poljskoj. Istočni grad Lubartów, na primjer, nedavno je najavio službeni konkurs za dizajn gradskog  murala.

Poljski murali su se, također, proširili i na druge zemlje i kontinente. Oba tima, koji se bave slikanjem murala  Etam Cru i My City su ukrasili gradske pejzaže Bukurešta, Sofije, Kishyneva, Stuttgarta, Saint Nicolasa, Corka, Barcelone, Berlina, Pariza, Rio de Janeira i Sao Paola.

mural 5

Etam Crew, “Mjesečina”, mural u Richmondu, USA, foto: www.etamcru.com

Murali su postali važan element nove gradske ikonografije i oni imaju sve veći krug entuzijasta. Brojne Internet galerije i katalozi su stvoreni u proteklih nekoliko godina. Možda je najznačajniji, onaj stvoren od strane fondacije Urban Forms Foundation, koji redovito ažurira njihovu rastuću arhivu. Nastala u 2009. godine, organizacija se fokusira na urbanu kulturu i ima za cilj da organizuje i podrži nezavisne umjetničke inicijative u javnim prostorima. Sa sjedištem u Łódźu, fondacija nastoji animirati život na gradskim ulicama i koristiti umjetničke aktivnosti kao sredstvo socijalne revitalizacije.

www.culture.pl (Autor: Dagmara Staga)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s