MUZEJ SOLI-POLUOTOK PAG, HRVATSKA

U samom gradu Pagu je zanimljiv muzej smješten u bivšim skladištima soli posvećen upravo ovom zanimljivom proizvodu. Ovdje se mogu vidjeti alati i naprave pomoću kojih se u prošlosti vadila i transportirala sol. Vidjevši sve ovo i koliko je truda potrebno da sol iz mora dođe u soljenke na našim stolovima, više nikada nećemo uzimati sol zdravo za gotovo. Najpoznatiji hrvatski grad solarstva Muzej soli je dobio 2009. godine.Ovaj muzej svjedoči o tradiciji proizvodnje soli u Pagu, koja se u dokumentima spominje još od 10.stoljeća. Kroz mnoga stoljeća Pag je živio od soli i za sol, a zahvaljujući proizvodnji soli bio je bogatiji od mnogih drugih sličnih gradova na Jadranu.

Muzej soli Pag

Sve je započelo kada je Udruga iznajmljivača soba i apartmana grada Paga zatražila od lokalne uprave da im stavi na raspolaganje devet zapuštenih skladišta u kojima se nekada, još za vladavine Mlečana, čuvala sol. Sol koja je tada u gradu Pagu značila život, a i danas je važna proizvodna grana, postade tako i turistička atrakcija. Za sada je u samom centru grada uređeno tek jedno od spomenutih magazina, ali je stalni postav raznolik i edukativan. Tu možete saznati kako su stari Pažani crpili morsku sol, koje su alate koristili i kako su njome raspolagali.
Preko stotinu eksponata ispričat će vam priču o znoju i krvi prolivenima na paškim poljima soli, saznat ćete što sol radi u ljudskom organizmu, te razgledati skulpture od soli koje su izradili učenici osnovne škole. Najpoznatija skulptura su jaslice koje su čak posjetile i Vatikan.
Godine 2013. magazin soli dobio je nagradu kao najbolji projekt hrvatskog poslovnog turizma, a prema planu i ostali magazini očekuju prenamjenu u turističke svrhe pa bi se tako u jednom od njih trebala nalaziti multimedijalna dvorana, a u drugom tzv. Paška kuća gdje bu posjetitelji mogli degustirati proizvode malih i srednjih poduzetnika otoka Paga. Projekt je to kojeg vrijedi podržati kupnjom ulaznice simbolične cijene ili suvenira od soli. Osim toga, jednom kada razgledate fotografije koje svjedoče o bogatoj tradiciji solarstva na otoku, te brdo soli koje simbolizira bivšu namjenu prostorija sadašnjeg muzeja solarstva, sol više nikada nećete gledati na isti način. Nikada više sol vam neće biti ono obično, svakodnevno, jer će se na soljenci s vašeg stola zrcaliti otok Pag, mirisi mora i toplina sunca bez kojeg solarstva i

I soli nikad ne bi bilo.

www.pag.hr, http://www.topdestinacije.hr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s