12 zlatnih pravila da se riješite nepotrebnih stvari

Je li vaš dom premalen…izgleda pretrpano u zadnje vrijeme? Možda je vrijeme da ga malo raščistite! Međutim, ako budete slijedili dole navedene savjete, riješit ćete se svih nepotrebnih stvari i vaš dom će izgledati uredno i pregledno.

1. Riješite se duplikata

Ako imate duplih stvari po domu, riješite ih se, ukoliko vam nisu potrebne. Zadržite bolje duplikate, a ostalo što je za smeće bacite, što je novo (ili dobro očuvano) donirajte.

2. Riješite se stvari koje godinama niste koristili

Iako, sigurno, sebi stalno govorite da bi vam određene stvari mogle nekad zatrebati, ukoliko ih godinama niste dotakli, šanse da vam ikad zatrebaju, su male. Stoga je najbolje da se takvih stvari što prije riješite.

3. Digitalizirajte nostalgične predmete

Imate li previše nostalgičnih stvari, za  koje mislite da ih se nikada nećete riješiti? Prvo ih fotografirajte, a zatim ih se riješiti – tako ćete biti u mogućnosti da ih zadržite zauvijek, bez zauzimanja prostora.

4. Nemojte držati predmete zbog krivice

Sigurno držite neke stvari u svom domu, zbog osjećaja krivice.Možda je to neki poklon, koji ste davno dobili, ili ručno pleteni džemper od tetke, koji nikad ne nosite. Ove stvari radije donirajte.

5. Vratite predmete tamo gde im je i mesto

Lako je ostaviti stvari svuda naokolo, ali tako se stvara nered, tj. stvari se gomilaju. Nakon što završite s korištenjem nekog predmete, odmah ga vratite gdje stoji, nastojte s tim ne odugovlačiti.

6. I nađite im mjesto

Pobrinite se, da svaki predmet u vašem domu ima svoje mjesto, tj. prostor za odlaganje, bilo da se radi o plastičnoj kanti ili komadu odjeće. I zapamtite: gomila stvari nije pravo mjesto za vaše stvari.

7. Prodajte, poklonite, donirajte, reciklirajte, ili bacite

Prilikom procjenjivanja, kojih stvari se želite osloboditi, počnite od toga, da prvo sagledate, da li možete nešto zaraditi prodajom tih stvari. Ako ima stvari, za koje mislite da ih nećete moći prodati, dajte ih ljudima koje poznajete, koji će ih koristiti. Možda svojoj porodici i prijateljima, ili oglasite putem društvenih mreža, npr. Facebook mreže.

8. Ne držite predmete koje ne biste sada kupili

Da li postoje neke stvari koje imate, a koje sada nikako ne biste kupili? Razmislite da li vam sada uopće trebaju i možete li bez njih.

9. Odlučite se za pokriveni namještaj

Ako imate problem s neredom u svom domu, birajte namještaj koji je pokriven, kao što je ormar s kliznim vratima, umjesto otvorenih polica. To će pomoći da vaš dom izgleda čistije i organizovanije.

10. Ne zaboravite da neke stvari stavite ispod kreveta

Postoji mnogo prostora u vašem domu, koji nije najbolje iskorišten; jedan jtakav je prostor ispod kreveta, na koji ljudi često zaborave.

11. Mislite na visini

Iskoristite sav prostor u vašem domu na najbolji način, uključujući i vertikalni prostor. Što više prostora imate za svoje stvari, to je manje vjerojatno da će dom biti pretrpan.

12. Procijenite vašu potrošnju

Ako kupujete stvari koje vam ne trebaju, počnite razmišljati o svojoj potrošnji. Pokušajte, osim najosnovnijih stvari za život, motivirati sebe, tako što 30 dana nećete ništa kupovati.

Popsugar.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s