Da biste bili član najeksluzivnijeg putničkog kluba – morate posjetiti više od 100 država

Putnički klub Travelers’ Century Club (TCC) je možda jedan od najekskluzivniji svjetskih klubova. U ovo internacionalno udruženje jet-setera ima samo jedan zahtjev za ulazak, ali je on i najteži. Naime, da biste postali član TCC kluba morate posjetiti najmanje 100 država.

putovanje

Prema izvještaju US Departmenta, postoji 195 suverenih nacija – što je poprilično mnogo markica za pasoš, piše Business Insider.

Međutim, TCC je proširio spisak na 324 destinacije, što uključuje i teritorije kao što su Otok Princa Edwarda (provincija u kanadi) i Aljaska (SAD).

Postojeće 324 teritorije koje je definirao TCC su grupisane u 12 regija, i TCC naglašava da mnoge od njih nisu države, te ih definiše kao geografski ili politički prostor. TCC za primjer uzima Siciliju koju izdvaja iz Italije i Uskršnje Otoke koje, također, razdvaja od Čilea.

Klub je također fleksibilan u tome što omogućava članovima da zaustavljanje u nekoj luci ili nekom usputnom mjestu računaju kao posjetu.

TCC ima više od 2.100 članova, neki su bili na minimalnih 100 destinacija, dok ima i onih koji su proputovali više od 300. Članovi imaju pristup raznim seminarima, prezentacijama, organizovanim putovanjima i aktivnosti u više od 21 TCC poglavlja diljem svijeta. Tekođer, članovi imaju člansku kartu, certifikat i pin.

Malo zdrave konkurencije među članovima TCC-a nije na odmet, pa tako imaju različite nivo: 150 zemalja je srebro, 200 je zlato, 250 je platina, dok je 300 dijamtno. Oni koji su posjetili svih 324 destinacije dobiju kristalni globus – a to je uspjelo postići tek 15 članova, dok mnogo njih ima 300+ posjeta.

Iz kluba tvrde da su više za putnike nego za turiste, i ohrabruju članove da krenu na avanturu života, te da posjete neke od najudaljenijih i najnepristupaćnijih mjesta na Zemlji.

Većina članova kluba je u penziji, drugi obilaze zemlje uz posao i porodicu.

Često članovi kluba zajedno odlaze na neke od najudaljenijih mjesta kako bi podijelili troškove putovanja. Jedno od tih putovanja je unajmljivanje broda kako bi krstarili od Sejšela do Britanske teritorije u Indijskom okeanu, što mnogi smatraju jednim od najteži putovanja jer nema komerijalnog transporta. Putovanje je trajalo pet dana u jednom pravcu.

Organizacija je osnovana u Los Angelosu 1954. godine, kada je putovati po svijetu bilo mnogo teže nego danas. Uprkos tome Klub je za prvih šest godina imao već 43 člana. Njihov slogan je: Putovanje po svijetu – pasoš za mir kroz razumijevanje.

http://www.oslobodjenje.ba

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s