Na Znanstvenom pikniku – znanost na zabavan način

Interaktivni pokusi, znanstveni spektakli, radionice, predstave… najveći znanstveni festival u ovom dijelu Europe je sve to i još puno više. Dođite i uvjerite se sami!

Znanstveni piknik Pula 2015

Na Znanstvenom pikniku upoznajte znanost na zabavan način  

Arena u Puli bit će 25. i 26. rujna poprište znanstvenog spektakla na kojem vam Mreža popularizatora znanosti i udruga Profesor Baltazar pripremaju najveći znanstveni festival u ovom dijelu Europe.

U kakvoj strašnoj zabludi su svi oni koji ne vole fiziku, matematiku, kemiju i ostale prirodne znanosti, shvatit će već u susretima s Marshom Ivins, prvom astronautkinju NASA-e, zatim s jednim od najvećih hrvatskih znanstvenika profesorom Ivanom Đikićem, te s Koradom Korlevićem doajenom hrvatske astronomije iz zvjezdarniceVišnjan.

Ovo nije dosadni davež starog profesora koji pokušavamo preživjeti dok u zadnjoj klupi igramo igrice na mobitelu. Ovo je 4. Znanstveni piknik i ovo je jedinstvena prilika za naučiti da živimo u vremenima u kojima je znanost postala zabavnija od svakog reality showa i svake silikonske instant zvijezde i u kojima je biti pametan postalo cool kao malo što drugo.

Čak 500 edukatora iz 10 zemalja sudionica objašnjavat će znanstvene tajne kroz interaktivne pokuse, znanstvene spektakle, radionice, predstave i kratka predavanja domaćih i stranih zvijezda.

Pa da otkrijemo djelić onoga što se nudi, na što će Arena nalikovati. HEP će postavitiVan der Graafov uređaj, onaj koji se igra s električnim iskrama i od kojega se “diže kosa na glavi”, savršeno za ovjekovječiti naelektrizirani trenutak fotoaparatom. Nakon što je i prošle godine sudjelovao, HEP će ovime proslaviti godinu svjetlosti i podsjetiti nas da se ove godine navršava točno 120 godina otkako je u pogon  puštena HE Krka. Šibenik je ubrzo postao prvi grad na svijetu elektrificiran izmjeničnom strujom.

Mitsubishi će pak sponzorirati prvi noćni rally solarnih vozila (nije zabuna, noćni!), koja su izradili učenici srednjih škola iz Sisačko-moslavačke županije. On će osigurati i službeno vozilo Piknika, svoj plug-in hibridni Outlander PHEV koji uz baterije u kombiniranoj vožnji troši pukih 1,9 litara na 100 kilometara i ispušta 44 grama CO2 po kilometru. Usto, kako i priliči turboprosvijetljenom stoljeću, svi će moći razgledati električni automobil i-MiEV snage 47 kW (67 KS), jedan od onih koji se pune preko obične kućne utičnice za šest sati, a može potegnuti u jednom smjeru 150 kilometara. Ili, ako se nekome baš žuri, već za pola sata može napuniti 80 posto kapaciteta uz poseban punjač.

Prijatelj projekta ZABA-ina Pčelica organizirat će edukativni kutak “Sve boje meda” na kojem će profesor s Agronomskog fakulteta Dragan Bubalo objasniti sve što niste znali o medu, jednoj od znanstveno najspektakularnijih namirnica koju je čovjek ikad upoznao. Na četiri polusatne radionice za po 30 sudionika kroz oba dana Piknika prof. Bubalo će pokazati i eksperimente o tome kako med dobiva boju, a na kraju slijedi kušanje meda, dijeljenje nagrada za one koji pogode okus meda, dijeljenje promo materijala, balona, nagradnih paketa s bojicama i još štošta.

Program “Znanstvenog piknika” sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije te pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva. Prvi hrvatski Znanstveni piknik 2012. posjetilo je čak 9000 ljudi, uglavnom obitelji s djecom, koji su družili sa znanstvenicima i kroz zabavu učili o zanimljivostima znanstvenih fenomena koji nas okružuju. Te je godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Znanstveni piknik proglasio jednim od najinovativnijih projekata popularizacije znanosti. Drugi Znanstveni piknik sljedeće je godine posjetilo više od 30.000 ljudi.Isto toliko posjetitelja bilo je i na Trećem Znanstvenom pikniku prošle godine na Zagrebačkom velesajmu, i to usprkos žestokoj kišnoj i oblačnoj nedjelji.

Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Mreža popularizatora znanosti, a nositelj projekta je udruga Profesor Baltazar. Uz HEP, podršku ovom vrijednom projektu dali su MitsubishiZABA VIP.

http://www.24sata.hr/

http://www.znanstvenipiknik.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s