Junibacken, muzej posvećen Astrid Lindgren

Ukoliko budete u prilici posjetiti Stockholm, predstavljamo vam jednu lokaciju, koja je nezaobilazna za sve ljubitelje švedske spisateljice i autorice Pipi Duge Čarape, Astrid Lindgren. Naime, radi se o muzeju Junibacken, posvećenom ovoj spisateljici. Muzej Junibacken je pun djece koja se igraju, a možete se okušati i u vožnji vlakićem, kroz imaginarni svijet iz djela Astrid Lindgren. Vožnja vlakićem predstavlja jedinstveno iskustvo i putovanje natrag u djetinjstvo.  Ovaj muzej su osnovali  Staffan Götestam, Fredrik Urström and Peder Wallenberg. Muzej je Švedska Kraljevska Obitelj zvanično otvorila za posjetitelje 8. lipnja 1996.godine. Smještej je na otoku Djurgården u centru Stokholma.

Muzej Junibacken je 5. najposjećenija gradska turistička atrakcija. Prvenstveno je posvećen švedskoj dječjoj književnosti, a osobito Astrid Lindgren. Izvan zgrade je brončani kip Lindgren. Umjetnički putokaz i slike za dizajn interijera izradio je švedski umjetnik Marit Törnqvist, koji je ranije napravio ilustracije za novije verzije knjiga spisateljice Lindgren.

junibacken2

Glavna izložba u muzeju Junibacken (veljača 2015 – siječanj 2017) je posvećena Mumijevima (švedski: Mumintroll).

Prva stvar koju ugledate na ulasku u Junibacken, je trg Storybook. Ulazite izravno u svijet mašte, a većina nas najviše voli likove iz dječjih knjiga, koji živi na trgu, sa njegovom kaldrmom i starinskim uličnim svjetiljkama. Možete, primjerice, nazvati Alfija Atkinsa, ući u njegovu kuću i vidjeti da li je kod kuće. Posjetite kuhinju staroga Festusa ili osjetite, kako izgleda voziti se zrakoplovom  Mulle Mecka. Otvorena izložba, na kojoj se možete igrati, uspinjati,  i zabavite se, uz sve što vidite.

junibacken

Junibacken je uključen u My Stockholm Pass. Više informacija o My Stockholm Pass možete pronaći na :www.destination-stockholm.com.

Ulaznice iznose :

Odrasli 159 SEK (17€), Djeca (2-5 godina starosti) 139 SEK (15€).

Izvor: http://www.junibacken.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s