„Gospodar muha“ mračan roman o dobru i zlu, koji morate pročitati

Prije 104. godine rođen je engleski pisac, dramaturg i poeta William Gerald Golding – poznat po djelu Gospodar muha.

“Gospodar muha” je alegorija, a glavna su tema konfliktini impulsi pojedinaca, dječaka, koji van civilizacijskih normi, postavljenih granica u kojima svi živimo mirno, promijene svoj karakter do neprepoznatljivosti. Pitanja, koja se postavljaju su – leži li u svima nama zvijer? Zlo? Mrak? Zar svaki čovjek želi vladati nekim ili nečim i je li borba za prevlast u svima namima? Ako nas se stavi u neprirodnu, nekontroliranu,  anarhističku situaciju, drugačiji okvir, hoće li u nama prevladati dobro ili zlo? Kako se sklop u nama mijenja? Kakav je mentalitet grupe, a kakav pojedinca? Racionalnog i emocionalnog? Kako na ljude utječu okolnosti?

“Lord of the flies” (objavljen 1954.), u početku nije imao veliki uspjeh. Prodalo se oko 3000 primjeraka u Americi, ali odjednom, gotovo preko noći, dolazi do čitatelja i postaje bestseler. Već 1960-ih postaje obveznom knjigom u školama, gimnazijama, koledžima i sveučilištima. Samo u Velikoj Britaniji prodan je u 20 milijuna primjeraka, a Golding je najnagrađivaniji britanski pisac, navodno ikad.

Na filmsko je platno roman prebačen dva puta – 1963. i 1976. a imao je i kazališne verzije.

Časopis TIME je 2005. proglasio ” Gospodara muha” jednom od stotinu najbolje napisanih knjiga ikad, na engleskom jeziku. Utjecaj te knjige je velik, i često se spominje u popularnoj kulturi. U  filmu “U dobru i zlu” Jennifer Lawrence ne dozovoljava Bradleyu Cooperu da čita “Gospodar muha” u njenom studiju i kaže: “Mogu ti ja sve reći o “Gospodaru muha”. Čovječanstvo je jednostavno gadno i nema tu ničeg dobrog. ”

Poslije smrti pisca, a umro je u Cornwallu 1993. od srca, otkrivena su još neka djela Goldinga. Tri neobjavljena romana, dnevnik u kojem je zapisao sjećanja u dvadesetak godina i koji ima monstruoznih 7000 stranica, te dva autobiografska djela. Kritičari primjećuju da je Goldinga cijeli život proganjala tanka linija između dobra i zla, briga koliko zlo u ljudima može prevladati, može li prevladati i to nije samo književnički hir ili zanimacija. Goldinga muči ljudska priroda ali i uzroci, efekti i manifestacija zla. Također zahtjeva propitivanje koje metode ili ideologije ljudska vrsta koristi, da bi se borila protiv zla i koliko su učinkovite – poistovjećuju njegova djela i pitanja, koja ostaju neodgovorena sa Orwellovom Životinjskom farmom.

Kada su ga pitali zašto je napisao knjigu s ovakvom temom rekao je: “Tema Gospodara muha je tuga, čista tuga, tuga, tuga.”

U Hrvatskoj, knjigu „Gospodar muha“ objavili su slijedeći nakladnici:

  1. Algoritam
  2. Algoritam:EPH Media

knjiga

Izvor: http://www.federalna.ba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s