Slatka jesenja ljepotica-tikva

Znamo da je tikva jedno od najpopularnijih jesenjih povrtnih biljaka, jer sadrži brojne vrijedne nutrijente, a njome možete dekorirati svoj dom u jesenjem štihu. I boja i okus tikve su očaravajući. Ipak, prilikom kupovine tikve pazite na koru. Mekana kora, znači da bi tikva mogla biti vodenasta ili neukusna.

tikva

Zašto je tikva tako popularna?

  1. Najčešće se koristi kao hrana, kuhana ili pečena, u čorbi ili salatama, te kao pire ili sok. Jestive su i sjemenke i plod tikve. Sjemenk imaju veću hranjivu vrijednost-jer sadrže mnoge vitamine, fosfor, kalcij, kalij, željezo, bjelančevine te ugljikohidrate. Od sjemenki pravimo i ulje, koje koristimo za razne salate.
  2. Tikva se koristi i kao lijek jer je bogata beta-karotenom, anti-oksidansom koji jača imunitet i spriječava razvoj tumora. Kako sadrži i karotenoide, odlična je za poboljšanje vida. Dobar je diuretik, smanjuje kolesterol u krvi, a oblog s tikvom se preporučuje svima koji imaju probleme sa proširenim venama.
  3. Koristi se za ljepotu. Bogata je vitaminom A i C, koji hrane kožu. Ukoliko imate probleme sa aknama, tikva je ta koja će ih riješiti. Pomiješajte dvije šolje pirea od tikve sa 4 kašike jogurta, 4 kašike meda i 1/3 šolje mljevenih badema sa jednom kašikom maslinovog ulja. Masku nanesite nakon tuširanja i ostavite 5 do 10 minuta na licu. Masku možete ukloniti čistim peškirom. Nakon toga, koža će vam biti hidratizirana i meka, a akne će nestajati redovitom upotrebom maske.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s