Objavljen roman “Kustos Mezezija” pisan 35 godina

Jedan od najaktivnijih poslenika na srpskoj iseljeničkoj kulturnoj sceni u Kanadi, Radomir Baturan iz Toronta, objavio je roman “Kustos Mezezija” pisan punih 35 godina.

Roman, podijeljen u šest dijelova, odnosno 68 glava i odštampan na 550 strana, govori o viševjekovnoj patnji i bolu jermenskog i srpskog naroda.

Istorijski dokumentovanom pričom o Jermenima i Srbima autor se trudio da pohvata i nadoveže potrgane konce jermenske porodice Mezezija na Balkanu, od bitke na Sirakuzi 663. do NATO bombardovanja Srbije 1999.

Među stotinama likova sa prostora Balkana, istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka, izdvajaju se kustos Mezezija i konzervator Bogumil, oba iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

“Baturanov roman hoće da saopšti: postojimo na strašnom mjestu i u strašnom vremenu. Hoćemo li stići i uteći, ne znamo. Ali postojimo”, napisao je u recenziji čačanski profesor književnosti Vladimir Dimitrijević.

Roman “Kustos Mezezija” objavio je beogradski izdavač “Katena Mundi”, a osim na predstojećem Sajmu knjiga, bit će tokom oktobra predstavljen u više gradova u Srbiji, kao i u Londonu i Kanadi kasnije ove jeseni.

kustos

Radomir Baturan magistrirao je na romanima Branislava Pekića, a doktorirao na književnom djelu Rastka Petrovića na Univerzitetu u Beogradu. Autor je prve antologije srpskog metafizičkog pjesništva “Od Rastka do Rastka”, kao i jedne knjige proze i dvije zbirke pjesama.

Prije odlaska u Kanadu 1996., Baturan je bio naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost u Beogradu. U Torontu je osnovao, uređuje i izdaje dvojezični časopis za književnost i kulturu “Ljudi govore”, čiji jubilarni, 25. broj, uskoro izlazi iz štampe.

federalna.ba/Beta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s