Znate li tko je Zecharia Sitchin?

Poznata je činjenica, da su Sumerani bili najstariji stanovnici Mezopotamije. Smatra se da prvi podaci, koji nam objašnjavaju više o ovom narodu, potječu iz 4.tisućljeća prije Krista. Zapravo, najstarija civilizacija na Zemlji je bila Sumer civilizacija. Također, prema povjesničarima, smatra se da se radi o zemlji i narodu koji su procvjetali iz ničega 3.800 godine p.K., i odmah na početku dosegli vrhunac svoje moći, ali je ta moć postepeno slabila, da bi iznenada nestali oko 2024.godine p.K. Njihova kultura se smatra najstarijom na svijetu.

Sumeri su živjeli u gradovima i na selima. Legenda kaže da je njihove gradove osnovao Bog, njihov zaštitnik, a vladar grada bio je božji predstavnik. Gradovima je vladalo svećenstvo, a ostalo stanovništvo bilo je slobodno, plaćali su porez, ali se nisu smjeli upletati u politiku. Posjedovali su veliko znanje iz svih životnih oblasti, ali kako je moć slabila, i njihovo znanje je kasnije zaboravljeno.

Pretpostavlja se da su Sumerani napisali prve knjige na svijetu. Pisali su tvrdim pisaljkama na glinenim pločicama, simbole u obliku klinova,  pa je njihovo pismo nazvano klinasto pismo. Ove pločice su pronađene početkom 20. stoljeća. Zecharia Sitchin je profesor, koji je cijeli život izučavao Sumerane, i uspio otkriti kako postoji još mnogo zapisa, koji nisu dešifrirani. Rođen je u Baku-u, Azerbejdžanu, 11. srpnja 1920. , a umro u New York-u, 9. listopada 2010. Ovaj pisac američko.azerbejdžanskog podrijetla pisao je knjige koje predlažu objašnjenje ljudskog podrijetla od drevnih astronauta. Sitchin pripisuje stvaranje drevne sumerske kulture Anunnakijima, koji su navodna rasa izvanzemaljaca s planeta zvanog Nibiru, koji se nalazi iza Neptuna. Sitchin je vjerovao da se ovaj hipotetski planet Nibiru nalazi u izduženoj eliptičnoj orbiti u Zemljinom Sunčevu sustavu, tvrdeći da sumerska mitologija potvrđuje ovu tezu. Sitchinove knjige prodane su u milijunima primjeraka diljem svijeta i prevedene su na više od 25 jezika (i na hrvatski).

z

Sitchinove ideje kritizirali su i opovrgnuli znanstvenici i akademici, koji Sitchinove knjige nazivaju pseudoznanošću i pseudopoviješću. Sitchinov pristup kritiziran je zbog loše metodologije, loših prijevoda drevnih tekstova i zbog pogrešnih astronomskih i neznanstvenih tvrdnji.
Po svemu ovome Sumerni su bili jedna vrlo tajanstvena civilizacija. Da li je stvarno moguće da su bili razvijeniji, u odnosu na nas? Da li je moguće da su imali znanje, koje mi možda nikada nećemo imati, a za koje nam je nerazumljivo kako su oni ga imali? Opisivali su predmete, koje u ono vrijeme nisu mogli imati. To je znak da su ipak ili imali posjetitelje iz svemira ili odnekud drugdje dolazili do podataka. Ako je tako, odakle? Sumerani su nestali iznenada. Razlog njihovog nestanka je i danas nepoznat. Možda, kad jednog dana budu uspjeli dešifrirati preostale glinene pločice koje su ostavili za sobom, saznamo njihovo podrijetlo i razlog njihovog nestanka.

www.sitchin.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s