Upoznajte Tuzlu

Grad Tuzla je središte Tuzlanskog kantona/županije, u čijem sastavu je 14 općina. Prema popisu stanovništav iz 1991.godine, grad broji oko 130.000 stanovnika, a prema procjenama iz 1997.godine oko 165.000 stanovnika. Ime grada ima izvor u turskom jeziku, a i Austr-Ugarska je, nakon aneksije, usvojila turski naziv Tuzla kao zvanično ime grada.

Tuzla je svojim geografskim položajem blago brdsko-planinsko područje. Ima karaksterična prirodna, geomorfološka i hidrografska bogatstva, floru i faunu i pejzaže rijetke očuvane ljepote. Planinski vijenac Majevice na sjeveroistoku (843m), Ozrena na jugozapadu te Konjuh i Javornik sa rijekama Jalom i Sprečom, koji čine zaokruženu ekološku cjelinu.  Klima u ovom području je umjereno-kontinentalna, sa srednjom godišnjom temperaturom od 10°C.

tuzla2

Povoljan položaj Tuzle, omogućuje joj dpbru povezanost sa ostalim zemljama u okruženju. Prometnica Tuzla-Županija ima izlaz prema Zagrebu, putem Tuzla-Sarajevo idete prema Jadranu, a prema Zenici putem Tuzla-Doboj.

tuzla

Na grbu Tuzle napisana je godina 950., jer od tada datira prvi pisani trag o ovom gradu. Najnovija arheološka istraživanja pokazuju nalazišta materijalnih dobara i kulture raznovrsnih po svom sadržaju, značenju, stilu, materijalima i epohama. Jedno od takvih je u Gornjoj Tuzli iz 4500 godine  p.n.e. , koje se ubraja među najstarijim nalazištima u BiH. Drugo je na lokalitetu stare gradske administracije, gdje su pronađeni ostaci jednog od najstarijih sojeničkih naselja na južnoslavenskim prostorima.

http://www.tourism-tk.ba (foto:grad.tuzla.ba, feel.bosnia.com)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s