ANDROMETAR: MJERAČ ZA USPJEH U ŽIVOTU IZ 18. STOLJEĆA

Sir William Jones bio je poznati naučnik i jezikoslovac, koji je zaslužan za razvoj na području indo-europskih studija. Nakon diplome na Oxfordu, radio je kao učitelj Gospodina Althorpa, sina prvog Earla Spencera. U 1774., kad je imao 16 godina, Jones mu je predstavio Andrometar, vremenski mjerač kojim je mogao provjerite samoga sebe tj svoja dostignuća u skladu sa svojim godinama starosti tako često, kako bi znao koliki mu je moralni i intelektualni razvoj koji je postigao.

Jones je objasnio da “će Andrometar omogućiti da svaki čovjek izmjeri svoja dostignuća posmatrajući mjerilo starosnih godina, a zatim ih uspoređivati s drugima, gdje može vidjeti u kojoj mjeri napreduje njegovo znanje u umjetnosti, nauci i ostalim disciplinama.” Jones je priznao da je i sam malo kasnio na svom “putu do slave”, jer je proveo previše vremena na svojim jezičnim studija.

Iako je Andrometar trebao biti smiješan u svojoj pretjeranoj jednostavnosti i nedostižnoj ambicioznoj formulaciji, Jones je smatrao da mu je još uvijek koristan u stvarnom životu kao podsjetnik na ono čemu teži da bude. Ako su Ciceron i Demosten mogli to učiniti, zašto ne ja?

Da li i vi imate želju da postignete savršenstvo u nečemu ili budite još bolji u tome što radite i/ili čime se bavite? Pokušajte s Andrometrom da dostignete “savršenstvo zemaljske sreće” bez obzira na vašu starosnu dob. Lijepo je imati i malo zabave prije nego što se počnemo pripremati za VJEČNOST.

andrometer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s