Natječaj Ambasade Austrije Gostujući boravak „Život žena u dijalogu“

Natječaj Gostujući boravak „Život žena u dijalogu“ Hittisau 2016 Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i inostrane poslove predviđa da u 2016. godini, u kojoj je Bosna i Hercegovina težište inostrane djelatnosti u oblasti kulture, jednoj autorici/novinarki/blogerici iz Bosne i Hercegovine dodijeli gostujući boravak za rad na temu „Život žena u dijalogu“, u trajanju od četiri sedmice.

Dodjela ove stipendije obuhvata besplatno stavljanje na raspolaganje stana u Bregenzerwaldu, Općina Hittisau, kao i novčani iznos od EUR 1.100,-. Ideja je proizišla iz Literarnog projekta „Islam u savremenoj ženskoj literaturi“, koji je realiziran avgusta/kolovoza 2015. godine u Hittisau. Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i inostrane poslove je time reagiralo na preporuku sudionica i sudionika ovog dijaloga, koji su inicirali, da se konstruktivna atmosfera Bregenzerwalda i iskustvo Ženskog muzeja Hittisau iskoriste za duže boravke. Muzej dokumentuje historiju žena Vorarlberga, koja je opečaćena i migracijama, a time, i pitanjima interkulturnog suživota uz pozadinu historije u pokretu. Ženama koje pišu daje se mogućnost, da se, u sigurnom okruženju i interkulturnom okviru, pozabave svojim osobnim brigama i željama, kako u pisanju, tako i dijaloški. U dogovoru sa Saveznim ministarstvom za Evropu, integraciju i inostrane poslove Ženski muzej Hittisau preuzima mentorstvo za odabranu autoricu. Cilj je pružanje poticaja ženama u Bosni i Hercegovini koje pišu, koje u svom spisateljskom radu traže dijalog unutar i izvan vlastitog društva i tako daju civilno-društveni doprinos razumijevanju i osiguranju mira. Njihovo prisustvo u Bregenzerwaldu treba da služi interkulturnoj razmjeni, kao i interakciji sa Ženskim muzejom Hittisau i bosanskohercegovačkom zajednicom tog Regiona. Stipendistica se izričito izjašnjava saglasnom, da će za vrijeme dogovorenog vremenskog perioda od četiri sedmice biti prisutna u Hittisau. Na naječaj se mogu javiti žene sa bosanskohercegovačkim državljanstvom, koje mogu dokumentovati najmanje jednu publikaciju (literarne ili novinarske naravi, odnosno jedan blog) Zadani preduslovi/preduvjeti: – jasna opredjeljenost za pomirenje u Bosni i Hercegovini – osnovno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika – spremnost, da se održava kontakt u i sa Ženskim muzejom u Hittisau – spremnost, da se uz posredovanje Savezne pokrajine Vorarlberg i/ili Udruženja okay- živjeti zajedno, u skladu sa mogućnostima, ostvaruju kontakti sa lokalnim stanovništvom i širom javnošću, i to putem čitanja, posjeta školama, diskusija itd. – spremnost, da se, po završetku gostujućeg boravka u svrhu pisanja, sudjeluje u dijaloškom simpoziju o svijetu života žena na Balkanu u njegovoj obuhvatnoj punoći i svijetu iskustava – sažetak (pola stranice) o vrijednosti dijaloga Dokumenti koje je potrebno dostaviti u svrhu prijave na natječaj: – molba za dodjelu stipendije (dopis) – biografija – lista publikacija – sažetak o vrijednosti dijaloga Način dodjele: – putem naječaja – vrednovanje i odluka: putem Projektnog savjeta, kojeg čine Task Force za dijalog kultura Saveznog ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove, Ženski muzej Hittisau, Savezna pokrajina Vorarlberg, Udruženje okay-živjeti zajedno.

Krajnji termin za prijave na natječaj: 31. mart/ožujak 2016. godine Prijavu na natječaj potrebno je uputiti na adresu: BMEIA, Task Force Dialog der Kulturen, Minoritenplatz 8, 1010 Wien KONTAKT: Aloisia Wörgetter Tel: +43/501150-3376 dialog@bmeia.gv.at Frauenmuseum Hittisau Platz 501, 6952 Hittisau http://www.frauenmuseum.at

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s