U Sarajevskoj opštini Ilidža otvoren novi hotel Kruna

U Sarajevu je  otvoren hotel Krone (Kruna), još jedan biser u turističkoj ponudi bosanskohercegovačke prijestolnice.

Nalazi se u najljepšem dijelu Sarajeva, mjestu pod suncem koje je liječilo svojim čudotvornim izvorima zbog kojeg je i dobilo ime Ilidža, što bi u prijevodu sa turskog značilo lijek ili ono što čovjeku daje zdravlje.

Hotel Krone

Priča o Sophie i Franzu

Hotel Krone, renovirana zgrada izgrađena početkom prošloga vijeka, davne 1907. godine, nalazi se na samom ulazu u aleju kestenova.
Krone je priča o ljepoti i ljubavi, dom za putnika namjernika u dijelu svijeta koji spaja Istok i Zapad i mjesto gdje se najintenzivnije osjeća miris Bosne.

Hotel je opremljen elegantnim namještajem klasičnog, a u isto vrijeme i modernog dizajna. Nenametljiva elegancija kao spoj starog i novog savršeno se uklopila u priču o bezvremenoj ljepoti okruženja.

Zidove hotela krase fotografije starih razglednica Ilidže i Sarajeva u koje su utkane priče o zaboravljenom vremenu i njenim ljudima.

Jedna od priča je Priča o Sophie i Franzu, koji su svoje posljednje trenutke proveli šetajući parkom koji okružuje hotel. Njihovo ubistvo na ulici Sarajeva značilo je i početak Prvog svjetskog rata.

Hotel Krone pripada kulturnoj baštini zemlje i raspolaže sa 26 smještajnih jedinica od čega je 12 elegance i šest luxury soba, tri suita i pet apartmana.

Sve ugodnosti Krona

Gostima je na raspolaganju i privatni spa centar Aqua S… napravljen u stilu starih rimskih kupatila po kojima je Ilidža bila poznata u vrijeme kada je bila dio Rimskog carstva.
Hotel se nalazi u neposrednoj blizini termalnih izvora, najvećeg zabavnog parka na vodi, kao i svjetski poznatog ratnog tunela, Tunela  spasa, koji je tokom posljednjeg rata bio prokopan ispod aerodroma.

Centar Sarajeva udaljen je 15 minuta vožnje od hotela, olimpijske planine Igman i Bjelašnica 20, dok do aerodroma gostima treba tek pet minuta vožnje.

Cijeli hotel je prilikom uređenja vrlo pažljivo tematski koncipiran, pa se četvrti sprat/potkrovlje zove Bosanska baština/Bosnian Heritage. Tu se nalaze apartmani Sophie, Ilice, Bosnian Queen Katarina te apartmani Roman Bridge i Iliris.

Na nižim spratovima smještene su ružičaste, ljubičaste, plave i zelene sobe za pušače i nepušače.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s