JEDITE SIROVE SJEMENKE TIKVE JER TIME POPRAVLJATE DNA, KONTROLIŠETE ŠEĆER U KRVI I POBOLJŠAVATE VID

Sjemenke tikve su jedan od prirodnih darova i savršena hrana. Bogate su proteinima, manganom, vlaknima, kalijem i fosforom. Sadrže visok nivo cinka što je veoma važno za imunološki sistem, pomažu u borbi protiv raka, popravljaju oštećenu DNK, kontroliraju dijabetes, jačaju imunitet i popravljaju naš vid.

rawpumpkinseeds

Sjemenke tikve popravljaju DNA i bore se protiv raka

Sjemenke tikve imaju snažna anti-upalna svojstva i efikasno se koriste kao tretman za različite vrste raka u ranim fazama. Prisutnost cinka i fitosterola u sjemenkama tikve pomažu u spriječavanju razvoja raka prostate. Oni djeluju kao anti-upalni agensi, koji štite prostatu od oksidativnog oštećenja, korisni su u poboljšanju DNA i spriječavaju rast ćelija raka u ranoj fazi.

Sjemenke tikve kontrolišu šećer u krvi

Ako želite dobiti više koristi samo jedite sirove sjemenke tikve. One sadrži velike količine nikotinske kiseline, trigonelina i D-kiro inositola. Dokazano je da nikotinska kiselina i D-kiro-inozitol šećer kontrolišu šećer u krvi, a D-kiro-inozitol prevenira pojavu dijabetesa.

Sjemenke tikve jačaju vaš imunitet

Postoji razlog zašto preparati za sprječavanje i suzbijanje prehlade obično sadrže cink. To je važan mineral, koji igra značajnu ulogu u imunološkoj funkciji. Američki National Institutes of Health preporučuje 8 mg cinka dnevno za odrasle žene, a šolja sjemenki tikve gotovo će zadovoljiti tu potrebu sa 6,59 mg.

Poboljšavaju vid

Svako zrnce sjemena tikve sadrži oko 2 miligrama cinka. Cink omogućuje da vitamin A putuje iz vaše jetre do mrežnjače stvarajući melanin, pigment koji štiti oko. Cink je važan za imunološki sustav, a nedostatak može dovesti do infekcije u bilo kojem dijelu tijela, uključujući oči.

Izvori:

1) healthyfoodnotes

2) realkidshades

3) diabeticclubdiet

4)blogs.naturalnews

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s