Da li vas ujutro bole ruke i zglobovi?

Svijetlo žuti začin, koji se najčešće koristi u mnogim indijskim jelima je kurkuma (indijski šafran).Kurkuma se koristi kao lijek više od 3 milenijuma. Posjeduje protuupalna svojstva i može smanjiti upalu, liječiti otežano disanje, modrice, rane i stanja kože kao što su male boginje.Također, može se koristiti u raznim čorbama, u jelima s jajima i za frape.

handsandjoints

1.Čišćenje lica i liječenje akni

Pomiješajte ¼ kašičice kurkume, ¼ kašičice ulja i 1-3 kapi eteričnog ulja lavande i dobićete masku za lice, koja čisti lice od akni. To je zbog anti-gljivičnih svojstava kurkume i suncokretovog ulja. Ostavite pola sata i isperite lice mlakom vodom.

2.Smanjuje upalu

Zbog moćnih svojstava kurkumina, koristi se protiv upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, gingivitis i očnih upala.Kako bi se smanjile upale, trebate kuhati 5 šolja vode sa 2 kašikice kurkume  oko 10 minuta.Popijte ovaj čaj dok je još topao.

3.Bori se s rakom

Kurkumin ima antikancerogena svojstva i može spriječiti rak crijeva, dojke, želuca i kože.Domaći lijek od kurkume može izliječiti usta, kožu i rak kože općenito.Način pripreme je vrlo jednostavan, potrebno je samo da pomiješate kurkumu sa vazelinom.Nanesite na kožu 4 puta dnevno.

4.Liječi ekceme

Kako bi se izliječili ekcemi možete koristiti prstohvat kurkume i 1 kašikicu djevičanskog kokosovog oil.Ova mješavina daje odlične rezultate samo za 1 dan.

5.Poboljšava vaše oralno zdravlje i higijenu

Jeste li znali da kurkuma može poboljšati vaše oralno zdravlje? Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal za savremenu stomatološku ordinaciju, kurkuma je jednako efikasna, kao i bilo koji kupovni preparat za ispiranje usta u spriječavanju plaka i gingivitisa, a antikancerogena svojstva kurkumina mogu spriječiti oralni rak. Da bi napravili svoju kurkumu za ispiranje usta, jednostavno promiješajte malo kurkume s toplom vodom ili otopiti 10 mg. Ekstrakta  kurkume u 100 ml. tople vode i dodajte pepermint za ukus. Preporučujemo i  kurkuma pastu za zube napravljenu od 1 kašikice kurkume, pola kašičice soli i pola kašičice ulja iz senfa.

6.Smanjuje znakove starenja

Multikulturalni Beauty blog tvrdi da je kurkuma odlična za njegu kože. A domaći recept je: 1 kašiku brašna od slanutka ili običnog brašna pomiješajte sa  ¼ kašičice kurkume i 2 kašikice mlijeka, što će ukloniti mrtve stanice kože i usporiti stvaranje bora, a također daje prekrasan sjaj lica. Trljajte preparat na lice i ostavite tako 10 minuta, a zatim obrišite masku sa prstima i isperite lice mlakom vodom. U cilju smanjenja bora i staračkih pjega, koristite masku od kurkume, grama brašna, ulja jojobe, soka od limuna i mlijeka.

Izvor: mylifestyle

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s