Džamija Rogo Zade u Sarajevu-jedna od najmanjih džamija na svijetu

2016-06-09 11.30.39

Sarajevska džamija neobičnog imena Rogo Zade izgrađena je 1660. godine prema natpisu na vratima džamije i njezina sveukupna površina iznosi malo više od  50 m². Ovo je najmanja džamija u regionu i Europi, ali i jedna od najmanjih na svijetu. Izgrađena je ispod sarajevskog naselja Sedrenik, u ulici Rogina 1. Zapravo, džamija je restaurirana 1972. godine, a do tada je njezina površina bila još manja od trenutačne. Kako u sarajevskim obližnjim naseljima Sedrenik i Grlića brdo postoje brojne džamije, džamiju Rogo Zade posjećuje veoma mali broj vjernika i više je svojevrstan simbol grada.

2016-06-09 11.29.12

U džamiji je smješteno i turbe (muslimasnko groblje) sa tri mezara. Vjeruje se da su u njima pokopani mađarski muslimani, koji su na ove prostore došli prije 300 godina, bježeći od inkvizicije u tadašnjoj Mađarskoj. Legenda dalje kaže, da se dio mađarskih muslimana naselio u Sarajevo iznad Sumbul mahale i u blizini džamije, koju je izgradio Rogo Zade. Vjeruje se, da su među doseljenicima iz Mađarske bile i tri bogate obitelji, koje su napustile Mađarsku ostavljajući sve svoje za sobom. Legenda kaže, da su neki članovi ovih obitelji pokopani upravo ispred džamije Rogo Zade, gdje im je narod kasnije izgradio turbe.

2016-06-09 11.29.49

Uokolo džamije se nalazi i mezarje (muslmansko groblje) s 20tak nišana (spomenika). U jednom od mezara se nalaze i posmrtni ostaci poznatog bošnjačkog povijesničara Sidki Muvekita Hadžihuseinovića, autora čuvenog djela „Tarih-i-Bosna“, napisanog na turskom jeziku, a objavljenog pod naslovom „Povijest Bosne“ 1999. godine u Sarajevu.

2016-06-09 11.29.34

Ukoliko vas put nanese u Sarajevo, odvojite malo vremena i popnite se sarajevskim kaldrmama do Rogine 1, da uživo pogledate ovu neobičnu i prelijepu minijaturnu džamiju.

2 comments

 1. I’ve been surfing online more than 3 hours nowadays,
  but I never discovered any fascinating article like yours.

  It’s lovely price enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent
  content as you probably did, the internet can be
  a lot more helpful than ever before.

  Like

  • Dear Jane,

   Thank you very much for your beautiful and inspiring comment (regarding my blog). Yes, you are right, I’ve been trying to help people all over the world in a lot of different ways (tourism, travelling, advises, recipes, books, good reading,..etc.). I wish you all the best and take care. Best regards, Amela Hajdarević.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s