Saznajte više o napitku Ruski kvas

Kvas se prvi put spominje 989. godine u ruskim ljetopisima. Naime, knez Vladimir je narodu dijelio hranu, medovinu i kvas. Sama riječ kvas na ruskom jeziku znači „kiselkasti napitak“, što on i jeste. Vremenom je ruski kvas postao omiljeno piće svih generacija. Također, prema nekim stručnjacima ovaj napitak spada u jedan od najboljih bezalkoholnih pića. Radi se o napitku, koji će vas u isto vrijeme i zasititi i osvježiti. Ruski kvas se pravi od kvasnog susla, tj. fermentisanog slada raži i ječma. Sam recept za pripremu je tajna, iako se u Rusiji često pravi i prodaje  lažni kvas. Tajna pravog kvasa je u osnovnoj sirovini suslo.Priprema po starinskim receptima je složena, zahtjevna i dugotrajna, jer zahtijeva namakanje zrna, klijanje, parenje do sušenja, mljevenja i pripreme susla, a za sve treba oko 70 dana. Savremeni industrijski proizvođači kvasa, dodaju mu i šećer, limunsku kiselinu i karbonsku vodu. Trajnost kvasa se postiže pasterizacijom, a samo piće se pravi specijalnim tehnološkim procesom bez konzervansa. U Rusiji postoji oko 50 vrsta kvasa, od kojih su najpoznatiji bijeli kašasti, kvas sa hljebom i pitomim jagodama, kvas od maline, od cvekle, kvas od limuna i meda,antonovka, kvasova čorba itd.

kvas flašiča o33   bip limenka

Ruski kvas je napitak koji vam obezbjeđuje dug i zdrav život. Obiluje vitaminima B1, B2, B6 i B12, koji razlažu ugljične hidrate, pomažu neuro-genetativni sistem i pomažu kod razvoja i rasta djece, kod anemija. Kvas eguliše probavni sistem. Vitamin E u kvasu pomaže kod plodnosti i trudnoće, dok je vitamin PP dobar za zdravu i lijepu kožu. Ruski kvas sadrži minerale, kalcij, magnezij, željezo i molibden.

 U regionu se može naći u prodavnicama  koje nude proizvode Beogradske Industrije Piva (popularnog BIP-a).  BIP-ov ruski kvas je dostupan u limenkama i flaširan u pakovanju od 0,33L.

Ukusom, ruski kvas podsjeća na kefir ili ayran. 100ml ruskog kvasa ima 40 kalorija. Ljekari smatraju da kvas povećava radnu sposobnost, jer utiče na smanjenje umora. Preporučuje se i sportistima zbog svoje energetske vrijednosti.

Ruski kvas je najbolje piti hladan tj. ohlađen na 6-8 °C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s