Julmust odnosno švedska Coca-Cola

Julmust (švedski: jul “Božić” i must “nije fermentisan sok od voća ili bobica”, iako takav sok ne postoji u julmustu) je bezalkoholno piće koje se uglavnom konzumira u Švedskoj oko Božića. Tokom ostatka godine obično ga je prilično teško naći u trgovinama, ali ponekad se prodaje i ostatkom godine pod nazivom „must“. Na Uskrs nosi naziv påskmust (od Påsk, “Uskrs” / “Paschal” ). Sadržaj je isti bez obzira na marketinški naziv,  iako se vremenski period čuvanja prije flaširanja razlikuje; Ipak, pića se više usko povezuje sa Božićem, nešto manje sa Uskrsom i tradicionalno nikada sa ljetom. 45 miliona litara julmusta se konzumira tokom decembra, što je oko 50% od ukupne količine bezalkoholnih pića u decembru i 75% od ukupne prodaje godišnje mora.

julmust 2

Must je kreirao Harry Roberts i njegov otac Robert Roberts 1910. kao bezalkoholnu alternativu za pivo. Sirup se i dalje isključivo proizvodi od strane kopmanije Roberts AB u Örebro-u, Švedkoj. Sirup se prodaje različitim proizvođačima bezalkoholnih pića, koji onda prave konačni proizvod na svoj način. To znači piće „must“ iz dvije različite kompanije nema isti ukus, iako je napravljeno od istog sirupa.

Must se sastoji od gazirane vode, šećera, ekstrakt hopa, ekstrakt slada, začina, karamel boje, limunske kiseline i konzervansa. Ekstrakti hmelja i slada daju must-u ukus poput piva, ali mnogo slađi. Ovo je pod uslovom da se čuva u staklenoj boci. Neki ljudi kupuju julmust u decembru samo da ga čuvaju godinu dana prije nego što ga popiju. Evropska unija može zabraniti julmust jer je zabranila prodaju sladnih pića koja sadrže karamel boje. No, julmust može biti sačuvan u svom originalnom obliku tj. napravljen sa sladom i hmeljem, jer se danas pravi samo sa aromom slada.

julmust švedska

U Švedskoj, Julmust odnosno svjetski poznata Coca-Cola se prodaje tokom božićnih praznika. Ustvari, potražnja za ovim napitkom se povećava za 50% tokom Božića. Ovo je razlog zašto je Coca-Cola raskinula svoj ugovor sa lokalnom pivarom Pripps i počela sa Coca-Cola Drycker Sverige  Abinstead-om. Ova kompanija proizvodi svoj Julmust, napitak koji najviše podsjeća na Coca-Colu. Julmus se sve do 2004. godine nije uopšte reklamirao. Tek od 2004 Coca-Cola je počela da stavlja i koristi oznaku “Bjäre julmust”, ali su kupovali sirup od Roberts AB kompanije. Do 2007 “Bjäre julmust” se prodavao samo u McDonalds restoranima brze prehrane i potpuno je nestao iz Coca-Colinog asortimana proizvoda do Božića 2008, da bi se ponovo pojavio za Božić 2011. godine.

Gdje se Julmust može kupiti van Švedske:

-U novembru 2004, PepsiCo kompanija je ponudila proizvod sličan po ukusu Julmusu u Sjedinjenim Američkim Državama nazvan Pepsi Holiday Spice. Ova proizvod se prodavao samo tokom 2004 i 2006 tokom božićnih praznika.

-Cost Plus World Market (Cost Plus World Market  )iz SAD-a prodaje julmust tokom božićnih praznika.

-IKEA (IKEA) u SAD-u, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Rusiji i Australiji prodaje Dryck Julmust tokom božićnih praznika. U Ujedninjenom Kraljevstvu također se prodaje kao Dryck Packmust za Uskrs.

-Julmust se može kupiti u specijaliziranim prodavnicama u Ujedinjenom Kraljvstvu i Belgiji.

Julmust se također može kupiti i u Finskoj tokom Božića. Smatra se dijelom božićne večere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s