Šta je rogoz i zašto koristiti proizvode napravljene od rogoza?

Šta je rogoz?

Rogoz, ševar ili rogož odnosno latinskog naziva Typha latifolia je vodena biljka iz roda Typha. Rod je monokotiledonih odnosno barskih, višegodišnjih biljaka. Udomaćena je u obje Amerike, Euroaziji i Africi. Izvan ovog areala, biljka je raširena kao invazivan korov. Naraste do 3 metra visine.Listovi rogoza su dugački, tanki i trakasti i širine do 4 cm. Rizom biljke je jestiv, a sama biljka se koristi i u narodnoj medicini. Rogoz se koristi vijekovima kod zanatlija koji se bave izradom hasura (prostirki), metli, obuće, torbi i suvenira. U sadašnje vrijeme, od rogoza se prave prostirke za plažu, zavjese, ukrasne prostirke i mnogi drugi korisni predmeti. Rogoz je „čvrsta“ biljka, i zbog toga dugotrajna, te su i predmeti od rogoza poznati po svojoj dugotrajnosti i čvrstini.

rogoz

(photo:hr.wkipedia.org)

Nekada su ljudi obuću od rogoza pravili iz prijeke potrebe, a danas se ona pravi zbog vrhunskih svojstava rogoza. Naime, obuća od rogoza je udobna, ekološka, praktična i dugotrajna. Osim toga, možete birati među mnoštvom modernih modela sa neobičnim dodacima.

Obuća od rogoza se izrađuje ručno. Kombinacijom prirodnog materijala i načinom same izrade se dobija đon, koji ima svojstvo da masira stopalo i poboljšava cirkulaciju cijelog organizma.  Nakon prvog nošenja obuće od rogoza, osjetit ćete bol u stopalima i ta bol će se nastaviti za narednih par nošenja. Kada se stopala naviknu na ovu čvrstu i pomalo krutu biljku, svako naredno nošenje bit će vam pravo zadovoljstvo. Pozitivne pomake kod osoba sa problemom cirkulacije (moždane cirkulacije) osjetit ćete, već nakon prvih par nošenja (poželjno je papuče nositi na „bosu“ nogu).

2016-07-03 07.40.30

Za Kanton Sarajevo prodajna mjesta su apoteke Eurofarm.

Cijena papuča je oko 65 KM (BAM). Cijena odgovara kvalitetu i dugotrajnosti proizvoda.

Samostalna radnja „Metiko“ iz Zrenjanina proizvodi, metle, obuću i razne predmete od rogoza. Svi proizvodi su ručne izrade i vrhunske kvalitete.

Kontakt za kupovinu: S.R. „Metiko“ (FB: metiko.rogoz, ili Gdin Pavle Nećakov)

PTT Adresa: 9A KANJIŠKA, 23000, Zrenjanin, Srednje-banatski region, Srbija

Tel. +381 23 527844

Online narudžbe su moguće preko portala http://www.suvenirisrbije.com.

 

2 comments

  • Dear Amoralegria,

   Yes, this sandals are made from the rush plant, which is not so common and usable plant. But, there are some manufacturers in The Balkans area, which still make them as “hand made” and sell them. This plant is a natural medicine for blood-circulation and sandals and all shoes have the same effect on our body.

   I am so glad that you like it.

   Best regards,

   Amela

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s