10 mjesta koje vrijedi posjetiti ako putujete u Njemačku

Njemačka nije samo zemlja, gdje se piju litre i litre piva i koja je poznata samo po Berlinskom zidu. U ovoj prelijepoj zemlji možete posjetiti još mnogo zanimljivih mjesta i lokacija, od zamaka kao iz bajke do neobičnih umjetničkih kolekcija u muzejima. Ovdje je 10 zanimljivih lokacija ukoliko uskoro planirate putovanje u Njemačku.

1. Posjetite Minhen u oktobru

goethe.de

Svi znamo da je pivo omiljeni napitak većine Njemaca i da ga Njemačka tretira prilično ozbiljno. Najposjećenija pivara u Njemačkoj je Hofbräuhaus, kraljevska pivara u Minhenu. Osnovana je 1589 od strane vojvode od Bavarske, gdje nude sve vrste piva Maibock Lagera do Weiss pšeničnog piva.Uz pivo možete naručiti aBrotzeit, odnosno tanjir suhomesnatih proizvoda i sireva. Ako putujete u Njemačku u jesen, pobrinite se da spakujete par najboljih lederhozen-a i posjetite najpoznatiji festival piva na svijetu: Oktoberfest. Ovaj festival zapravo počinje u septembru i zabave ima po svim gradovima u Njemačkoj, ali je vrhunac zabave u Minhenu. Posjetite web portal za ovogodišnje termine festivala  i rezervirajte vaš smještaj u Münchenu na vrijeme – Oktoberfest posjete hiljade i hiljade turista i hoteli usklađuju svoje cijene s tim. Imajte na umu da su tada cijene nešto veće, pa tako krigla piva košta oko 11 €, a najbolje je za smještaj birati opciju hotela sa mid-range cijenama, ako što je Hotel Regent, smješten u centru grada u blizini željezničke station.

2. Istražite Romantičnu Cestu

Romantična Cesta ustvari iznosi 400km i vodi od Wurzburga do Fussena na jugu, ova scenska ruta za putovanje prolazi pored nekih od najboljih mjesta za posjetiti u Njemačkoj. Gradovi kao kutije od čokolade, mali zaseoci i otvoreni horizonti, sve ovo se proteže romantičnom cestom. Zaustavite se u slikovitom Görlitzu, koji je sačuvao svoj izgled kao prije Drugog svjetskog rata nakon što je izbjegao velike bombaške napade saveznika. Od sjevera do juga ne možete koristiti javni transport, ili željeznicu pa imajte na umu da od Nördlingena do Feuchtwangen-a vozi parna lokomotiva (pogledajte web stranicu za datume/raspored vožnji).

romantic road

3. U Berlinu poslušajte Berlinski Filharmonijski Orkestar

Ukoliko se odlučite za posjetu Berlinu, nemojte propustiti jedno veče da odvojite za posjetu filharmonijskoj koncertnoj dvorani (posjetite njihovu stranicu ). Berlinski Filharmonijski Orkestar se smatra jednim od najboljih na svijetu, i možete uživati u djelima kompozitora kao što su Beethoven i Wagner. Nema boljeg mjesta gdje možete uživati u divnim zvucima klasične i savremene njemačke muzike. Ako vam je budžet ograničen, posjetite koncert u pauzi za ručak tj. tokom dana, jer su tada besplatni kratki performansi članova orkestra koji se održavaju u foajeu, tako da ćete platiti smao svoj ručak. Ako možete odvojite vrijeme da obiđete muzičke orkestre svjetske klase – nije potrebna rezervacija unaprijed ako niste u grupi, tako da imate dosta vremena za obilazak! Ture su svakodnevno u 13:30h, cijena je 5,00 € / 3,00 €. Zgrada Berlinskog Filharmonijskog Orkestra se nalazi sjevero-zapadno od Potsdamer Platza.

berlin

4. Istražite stari dio grada Düsseldorfa (Altstadt)

Altstadt (Stari grad) u Düsseldorfu je poznat kao “najduži bar na svijetu” i postoji razlog za to. Na kvadratnom kilometru je veliki broj barova, restorana i noćnih klubova, uz crkvene tornjeve, cvijećem dekorisane fasade zgrada i zabave na otvorenom. Ovdje možete probati čuveno alt pivo, tamne boje koje služe u mnogim tradicionalnim njemačkim pivarama u gradu i van grada. Jedna od najpoznatijih je Uerige koja zapošljava somelijere za pivo samo iz Düsseldorfa. Sutradan prošetajte duž rijeke Rajne. Probajte jelo pod nazivom Rheinischer Sauerbraten (marinirana govedina s grožđicama) u jednom od restorana uz rijeku i ručajte  u najstarijem restoranu u Düsseldorfu, Zum Schiffchen, koji je navodno nekada bio domaćin i Napoleonu. Posjetite umjetničku galeriju u Düsseldorfu, koja je smještena u tunelu!

dizeldorf

Da dođete do Satrog Grada (Aldstadta) koristite U-Bahn (podzemnu željeznicu).www.duesseldorf-tourismus.de

5. Posjetite Muzej Städel

Spoj klasičnog i modernog Stadel Muzej u Frankfurtu izlaže više od 700 godina umjetnine, sve pod jednim krovom. Obiđite djela holandskih majstora kao što su Vermeer i Van Eych uz renesanse umjetnike kao što je Botticelli, i zatim brzo naprijed nekoliko stoljeća da pogledate najbolja djela iz 20. stoljeća i savremene umjetnosti, od Francis Bacona do trenutne izložbe velikana moderne umjetnosti, Georga Bazelitza (do 23. oktobra 2016 ). Ovo je vrlo vjerovatno jedini muzej u Europi, koji nudi baštu gdje možete uživati u pivi. Ulaz košta € 14 / € 12, besplatan je za djecu mlađu od 12 godina.Nabavite kartu Frankfurt U-Bahn na Schweizer Platzu, ili koristite Autobus 46 do “Stadel”-a.

stadel muzej

6. Izgubite se u Crnoj Šumi (Schwarzwald)

Nacionalni park Schwarzwalda ili doslovno “Schwarzwald” je toliko gusta šuma na nekim svojim dijelovima, da sunce tu jedva prodire, tako da možete istražiti sumračni svijet magičnih gajeva i borova, nailazeći na ogromna jezera i idilična poljoprivredna dobra. Koristite Freiburg kao svoju bazu, ugodan studentski grad s prekrasnim crkvama i bajkovitom gotičkom arhitekturom. Nudi se dobar smještaj ako želite prenoćiti; pokušajte s hotelom pod nazivom Hotel Classic, koji se nalazi sjeverno od grada na tramvajskoj ruti i 5 minuta je udaljen od autoputa. Iskoriste neku od bezbroj turističkih tura do Schwarzwalda, ili neku ssamostalno-vođenu turu, uključujući i pomoć DIY itinerera iz Freiburga automobilom ili vozom sa jednom od kompanija kao što je Black Forest To Go (ili www.spar-mit.com)   

scwarzwald

7. Istražite umjetničke kolekcije u Dresdenu

Iako nije poznat po umjetničkim galerijama, Dresden je odlično mjesto za istraživanje njemačke umjetnosti, bez redova i gužve. Staatliche Kunstsammlungen, ili umjetnička zbirka u Dresdenu, prvobitno je bila zbirka privatnih radova u vlasništvu aristokrate iz XVI vijeka u Nemačkoj i danas posjeduje neprocjenjive komade iz cijele Europe. Zbirke se šire preko brojnih galerija u Dresdenu, uključujući galeriju New Masters, Kraljevsku palaču i Muzej dekorativne umjetnosti. Iskoristite dan u Drezdenu da posjetite neku od njih ili da prošetate pored baroknih zgrada na rivi, lijepo obnovljenih nakon što su pretrpjele štetu nakon bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata. Iz Berlina možete vozom stići za dva sata na jednodnevni izlet u Drezden.

travel.nationalgeographic

8. Provozajte se autoputem po Njemačkoj

Poznati „Autobahn“ (autoput u Njemačkoj) je besplatan i pokriva cijelu državu. Dijelovi autoputa nemaju ograničenje brzine, ali ipak pazite da vozite pažljivo – pogledajte pravila na cesti, prije nego što krenete. Pazi za frazu „bei NASSE“ na znakovima na putu, koja ukazuje da je ograničenje brzine i odnosi se kada je put mokar – na drugim područjima možda sprovode ograničenja brzine kako bi se smanjila zagađenja bukom. Oprez je imperativ, ali ako planirate da obiđete nekoliko njemačkih gradova tokom vašeg odmora, jedan od najboljih načina je korištenjem autoceste.

Mreža Autobahn povezuje sve najveće njemačke gradove kao što su Berlin, Hamburg, Dusseldorf, Frankfurt, Minhen i Dresden.

9. Obiđite dvorac Neuschwanstein

Visoko u Bavarskim Alpima ćete naći bivši dom Ludwiga II, Neuschwanstein Dvorac, koji izgleda kao iz bajke. Kultne bijele kupole su atavizam do srednjeg vijeka u nemačkoj istoriji, romantična, vizija prošlosti devetnaestog stoljeća, a prema nekim, inspiracija za Disneyjev jednako kultni “Dvorac Uspavane Ljepotice ‘. Iako je Ludwig prvobitno stvorio ovu tvrđavu da pobjegne od gužve, ona je sada jedna od najvećih atrakcija u Njemačkoj, tako da je pametno rezervirati ulaznice online i otići u niskoj sezoni (od novembra do marta).Dvorac možete obići i pješice ako krenete iz sela Hohenschwangau, iako je blizu Füssenu, krajnjoj ruti Romantične Ceste. Od Füssena, koristite B17 do Schwangaua i slijedite znake za Hohenschwangau (www.schloesser.bayern.de).  

dvorac

10. Posjetite Berlinski Zid

Nijedna posjeta Njemačkoj ne može biti potpuna bez posjete poznatoj kamenoj strukturi koja je podijelila grad, simbolizujući podijeljenu naciju. Podignut od strane vodeće Njemačke komunističke vlasti, danas Zid stoji u ruševinama nakon što je srušen od strane građana Berlina 1989. Posjetite ono što je preostalo od zida i pogledajte murale lokalnih umjetnika,  naslikane na ciglama koje se još urušavaju. Moguće je da će zid sa muralima biti transformiran u galeriju na otvorenom, ali je on i dalje mračni podsjetnik na burnu prošlost grada. Tražite alternativu Berlinu? Posjetite Keln, dom šopingu vrhunske klase, dom kreativne arhitekture i muzeja čokolade! (www.germany.info).

zid

Memorijal za Berlinski zid je dobra polazna osnova ako samostalno obilazite Zid, jer ovo je centar grada ima najveću zbirku umjetničkih djela, spomenike onima koji su umrli i centar za posjetioce. Koristite S1, S2 ili S25 do Nordbahnhof stanice ili U6 do Bernauerove ulice. Alternativno, postoje dobra obilježja za Zid, 168km staze za šetnju i biciklističke staze uz zid, a mapu možete pokupiti na Potsdamer Platz.

Izvor: skyscanner.net

7 comments

 1. …Krasan i informativan članak. Od svih tih mjesta bio sam samo u Munchenu, i to ne na Oktoberfestu, nego na izložbi minerala u Mineraloškom muzeju (za vrijeme srednje škole)….

  Like

 2. I can’t read your post but was able to pick out a few words. This trip sounds lovely and I hope to travel to Germany, especially Berlin, soon. The Berlin Philharmonic Orchestra is one of the finest in the world!

  Like

  • Dear Amoralergia,

   Yes, I also like Germany, as well. Such a interesting and fascinating country. We walked on foot in Berlin every day from early morning till evening for 5 days. Of course, it wasn’t enough to see all fascinating places in Berlin. It should be repeated. I would recommend to you one great book for Berlin “Discover Berlin by DK publisher”. This is very detailed book with some nice advises for anyone who is for the first time in Berlin. I hope you’ll enjoy it. If you have an extra day, try to visit Potsdam a city on the border of Berlin.

   Best regards,

   Amela

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s