Još ponešto o špinatu, što možda niste znali

Špinat je poznat po nutritivnim kvalitetama i uvijek je smatran kao biljka sa izuzetnim sposobnostima za obnavljanje energije, povećavanja vitalnosti i poboljšanja kvalitete krvi.

Njegova svestranost ga čini prilagodljivim u zdravim napitcima od povrća i kao dodatak supama i čorbama ili drugom prženom povrću, najčešće bijelom luku.

Ova zelena superhrana je prepuna zdravih atributa, da ih je teško sve navesti.

spinat

Malo masnoće, odličan je izvor vitamina K, vitamina A, folne kiseline, magnezija, željeza, bakra, vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, kalcija, kalija i vitamina C.

  1. Liječi anemiju usljed nedostatka željeza

Ovo je najčešći tip anemije, i najveća rizična grupa su žene. Bez dovoljno željeza, krv ne može proizvesti dovoljno hemoglobina, proteina u krvi koji prenosi kisik u organe. Jedite hranu bogatu željezom, što je važno za one koji pate od anemije ili su u riziku od anemije. Sa 36 % vaših dnevnih potreba za željezom, špinat je uvijek dobar izbor.

  1. Čuva vaš mozak mladim

Istraživanja su pokazala, da konzumiranje zelenog lisnatog povrća kao što je špinat, može usporiti pad povezan sa starenjem u funkcijama mozga. Dakle, jedite špinat, kako bi vaš mozak ostao mlad i agilan.

  1. Zdravlje kostiju

Zbog vitamina K i magnezijuma sadržanih u špinatu, korištenje ove superhrane pomaže kod očuvanja zdravlja kostiju. Vitamin K je važan jer smanjuje rizik od loma kostiju, skupa sa vitaminom D povećava gustoću kostiju i smanjuje osteoporozu.

  1. Gastrointestijalno zdravlje

Beta-karoten i vitamin C rade na zaštiti ćelija debelog crijeva organizma od štetnog dejstva slobodnih radikala. Također, oštećenja DNK i mutacije u ćelijama mogu se spriječiti folnom kiselinom koja je prisutna u ovom zelenom lisnatom povrću.

  1. Zdravlje očiju

Ovo lisnato zeleno povrće je bogato hranljivim materijama i antioksidansima. Špinat je prepun luteina, koji čuva vaše oči zdravim.

  1. Anti-kancerogena svojstva

Špinat je bogat flavonoidima – fitonutrijentima sa antikancerogenim svojstvima. Stoga, utvrđeno je da je efikasan u usporavanju podjela ćelija u ljudskom želucu i kod raka ćelija kože. Osim toga, špinat se pokazao efikasnim u pružanju zaštite od pojave agresivnog raka prostate.
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s