Začini umjesto tableta za bolove

Koristite ruzmarin umjesto tableta za bolove

Ruzmarin ili ružmarin je začin koji na razne bolove i upale, uključujući i bolove od karcinoma i tumora, djeluje analgetski, te stoga može poslužiti i kao zamjena za tablete protiv bolova. Analgetski učinak ruzmarina prvenstveno je zbog hemijske supstance diterpenoida, koju ovaj začin sadrži u većoj koncentraciji. Diterpenoidi blokiraju enzime u organizmu koji proizvode upale od kojih osjećamo bol. Osim kao lijek, ruzmarin je potrebno što češće uključiti u ishranu. Njemački i talijanski naučnici su nedavno objavili studije u kojima kažu da ni meso, ni povrće nisu čuda prirode, nego su to začini.

ruzmarin

Ruzmarin je mediteranski grm, koji može narasti u visinu do 2 m. Radi se o gustom, razgranatom, trajnom grmu, koji cvijeta od februara  i u cvatu ga ima tokom cijele godine. Cvjetovi ruzmarina su ljubičasto plavi, različitih nijansi do bijeli. Listovi ruzmarina su uski, blago savijeni, tamnije zeleni pri vrhu i sivi pri dnu gdje je u dlačicama i žlijezdama  i eterično ulje. Cvjetovi ruzmarina su smješteni između listova.

Narodni lijekovi sa ruzmarinom

Rak kože možete uspješno liječiti čajem od ruzmarina s kozjim mlijekom. Umjesto sa običnom vodom, pripremite čaj od ruzmarina i kozjeg mlijeka i upotrijebite ga za obloge, koje ćete potom stavljati na kožu.

Ukoliko kod pripreme talijanskih jela koristite ruzmarin, osim prijatnog ukusa imajte na umu da ovaj začin stimuliše sekreciju žuči, želučanog soka, jača nervni sistem, jača apetit.

Također, ruzmarin korišten kao začin u pripemi raznih jela djeluje kao antispazmotik, odnosno čisti organizam od nakupljenih bakterija, čisti se digestivni sistem i varenjem se ubrzava metabolizam.

Koristite majčinu dušicu umjesto lijekova

Majčina dušica (vrijesak, bablja dušica, divlji bosiljak, tamjanika, materinka ili bukovica) zbog velike koncetracije diterpenoida  u svom sastavu može djelovati kao analgetik na razne upale, i bolove uzrokovane upala te tako biti zamjena za mnoge lijekove. U ovo saznanje se poklapa i nedavna studija objavljena nakon istraživanja njemačkih i talijanskih stručnjaka, koji navode da ni meso ni povrće nisu čudo prirode, nego su to začini.

Radi se o grmolikoj, višegodišnjoj biljci sitnih listova jajstog oblika i okruglih, ružičastih cvjetova.  Majčina dušica cvjeta od juna do augusta, na sunčanim i pretežno suhim mjestima, na livadama, pokraj puteva ili na krajevima šuma i šumaraka. Ovaj začin se najčešće koristi za poboljšanje rada srca, nervnog sistema, liječenja depresije i poboljšanja raspoloženja. Također, majčina dušica pomaže kod nesanice. Koristi se u ishrani i kao začin, gdje se sitno isjeckani listovi dodaju salatama, omletima, picama, jelima sa roštilja i raznim slasticama i napitcima.

majcina-dusica

Majčina dušica u narodnoj medicini

Lijek za reumu

U litar rakije (lozovače ili komovice) dodajte 80g cvjetova majčine dušice. Neka odstoji 20 dana, procijedite i koristite za masažu bolnih mjesta na tijelu.

Lijek za poboljšanje sna

Majčinu dušicu kuhajte u zatvorenoj posudi jer njeni ljekoviti sastojci brzo isparavaju. Za čaj koji će vam pomoći kod regulacije nesanice uzmite supenu kašiku majčine dušice i prelijte je s 2 dl proključale vode.  Poklopite posudu s čajem i pustite da odstoji pola sata. Procijedite čaj, zasladite medom i pijte nekoliko puta na dan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s