U Muenchen-u svečano otvoren 183. Oktoberfest

U subotu 17.09 tačno u podne zabijanjem slavine u drvenu pivsku bačvu, i uz riječi  “Ozapft is” (u slobodnom prijevodu s bavarskog narječja: ‘Bačva je načeta’), Dieter Reiter, gradonačelnik Muenchena, svečano je otvorio 183. po redu Oktoberfest. Gradonačelnik Muenchena je svima zaželio „mirno slavlje“.Tradicionalno bavarski premijer Horst Seehofer je ispio prvu kriglu piva od 1 L. Ovaj najveći pivski festival na svijetu, prate stroge sigurnosne mjere.

oktoberfest

Na ovogodišnjem Oktoberfestu očekuje se oko 6,5 miliona posjetitelja. Pregledi na ulazu su detaljniji nego proteklih godina a zabranjeno je i unošenje ranaca. Po prvi put je područje na kojem se održava Oktoberfest, Theresijine poljane u središtu Muenchena, u potpunosti ograđeno visokom ogradom.

Oktoberfest će trajati dvije nedjelje, a za taj period se popije preko sedam miliona litara piva te pojede 116 volova na ražnju, 120.000 pari kobasica, 85 teladi na ražnju, 510.000 pečenih pilića, 60.000 svinjskih koljenica. Tradicionalni litreni vrč piva (Mass) ove godine stoji između 10,40 i 10,70 eura.

Oktoberfest svoje korijene vuče još od 1810. kada je veliko slavlje priredio bavarski prijestolonasljednik Ludwig u čast svoga vjenčanja za Theresu von Sachsen-Hildburghausen. Otada se i livade (na kojima se održava Oktoberfest), koje su se u 19. stoljeću nalazile izvan grada, a sada su u samom središtu, nazivaju Terezijinim livadama. Iako oko 70 % posjetitelja dolazi iz Bavarske, ovo njemačko slavlje  narodnih masa je popularno širom svijeta, a lokalne inačice Oktoberfesta održavaju se od Kine preko Japana pa do SAD-a, gdje je pivsko slavlje posebno popularno u dijelovima SAD, s mnogo potomaka njemačkih imigranata.

„Oktoberfest 2016“ završava u ponedjeljak 3. Oktobra (umjesto tradicionalno u nedjelju), koji je u Njemačkoj državni praznik (Dan ujedinjenja).

Izvori: www.muenchen.de, www.munichtouristinfo.de, www.antor.com, www.germany.travel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s