Kako da dođete do dobro plaćenog posla koji možete raditi od kuće

Digitalno doba donijelo je dosta novina s kojima se susrećemo skoro svakodnevno. Između ostaloga, rad od kuće postaje sve popularniji posljednjih nekoliko godina. Kako tehnologija napreduje i kako se dešavaju promjene u poslovnom svijetu oko nas, tako i tzv. „freelance“ poslovi postaju sve traženiji. Mnogi tvrde da ovi poslovi nisu dobro plaćeni ili da se mogu raditi samo volonterski. Istina je, da radeći kao freelancer, možete zaraditi jednako kao i da radite puno radno vrijeme u kancelariji ili bilo gdje drugdje, ali ukoliko posjedujete određene tražene vještine i kvalifikacije.

Donosimo vam spisak dobro plaćenih freelance zanimanja, koji ako ništa drugo vrijedi razmotriti i ako se uklapate u neki od njih, pokušati se baviti istim.

Animator
Ukoliko volite animirane filmove i posjedujete dozu kreativnosti u sebi, onda izrada animacija može biti idealan posao od kuće za vas. Animatori su ljudi koji prave animirane video-klipove od informativnih prezentacija proizvoda do kratkih filmova koji objašnjavaju te porizvode i/ili usluge. Za ovu vrstu posla ne trebate posebno obrazovanje. Ono što je bitno je da ste brzi, efikasni, poštujete rokove i da imate određeni talenat za vizuelno oblikovanje. Danas postoje kratki programi obuke u oblasti novih medija, koji vas mogu pripremiti za buduću karijeru animatora.
Grafički dizajner
Dosada ste sigurno vidjeli razne oglase na web portalima za traženje posla, gdje se traže grafički dizajneri. Ovaj posao je omiljen među kreativcima, a grafičke dizajnere rado zapošljavaju korporacije, marketinške agencije, novine, štampani mediji, poduzetnici. Ukoliko se pokažete kao dobar grafički dizajner, i klijent bude zadovoljan vašom uslugom, budite sigurni da će i ostali poslodavci ubrzo čuti za vas. Za ovaj posao ne trebate formlano obrazovanje, dovoljan je kurs i certifikat o položenom kursu/obuci, odnosno obrazovnom programu za grafičkog dizajnera. Ujedno pratite najnovije vijesti i tendencije iz oblasti grafičkog dizajna jer se razvijaju i napreduju gotovo svakodnevno.
Prevodilac
Ovdje se radi o poslovima prevođenja tzv. online. Nije vam potrebna ničija pomoć. Sve što trebate je znanje stranog jezika i poštovanje rokova od strane poslodavca.

Programer
U savremenom svijetu, skoro sve vrste poslovanja, kupovine i prodaju rade se uz web stranice i aplikacije. Ako posjedujete programersko znanje potencijalne poslove potražite na svim poznatijim web portalima kao što su Upworka ili Freelancera.Posao programera je dobro plaćen posao, za koji vam nije potrebno formalno obrazovanje.

Sinhronizator
Imate glumačkog dara i dobru dikciju i boju glasa, i umijete i da vladate glasom. Onda možete pokušati raditi kao sinhronizator (voice actor). Sve je više audio-knjiga, animiranih promotivnih klipova i sličnih video-materijala, koji zahtjevaju naraciju.U SAD je ovaj posao jedan od najbolje plaćenih freelance angažmana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s