Grupe lijekova o kojima posebno trebate povesti računa

Demencija, gubitak pamćenja, senilnost se obično povezuju sa starenjem. Mnogi ne znaju da uzroci Alchajmerove bolesti, demencije, senilnosti mogu biti neželjeni efekti lijekova koje koristimo za liječenje mnogih bolesti, od kojih su depresija, anksioznost, srčani problemi samo neke.

Neki lijekovi utiču na rad mozga usporavajući ga, oštećuju nervni sistem, a za posljedicu mogu imati i gubitak pamćenja. Dobro pročitajte nuspojave tableta na prospektima koje dobijate uz tablete, pogotovo one koje koristite svaki dan.

Donosimo savjete za neke vrste lijekova o kojima trebate posebno voditi računa:

1.Lijekovi protiv depresije i anksioznosti-lijekove kao što su Valijum, Librium, Xanax, Dalmane ili Ativan koje ljekari prepisuju depresivnim i anksioznim osobama mogu dovesti do privremenog gubitka pamćenja. Oni negativno utiču na neke dijelove mozga tako što ometaju prijenos podataka iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje, i tada se osoba mnogih stvari ne sjeća. Kako bi se izbjegli ovi problemi, farmaceuti savjetuju da se osoba prije korištenja ovih lijekova dobro informiše i ukoliko primijeti neke od ovih simptoma odmah javi ljekaru. Ukoliko se radi o blažem stepenu depresije i anksioznosti, bolje je prijeći na alternativna rješenja odnosno biljne lijekove i čajeve.

  1. Statini-Lipitor, Lescol, Mevacor, Pravachol, Crestor, Zocor su lijekovi koji se koriste za sniženje nivoa kolesterola u krvi. Ove pilule također smanjuju i njegov nivo u mozgu, što opet dovodi do oštećenja nervnog sistema. Zato farmaceuti savjetuju da ukoliko nivo kolesterola nije zabrinjavajući, umjesto lijekova korigujete ishranu i unosite vitamine B6, B12 i folnu kiselinu.
  2. Antidepresivi-Elavil, Anafranil, Norpramin, Sinequan, Tofranil su neki od lijekova koje liječnici propisuju osobama koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj, depresiju težu i lakšu, hroničnu bol, poremećaje u ishrani, itd. Neka naučna ispitivanja su pokazala da više od trećine odraslih osoba koji koriste neke od ovih lijekova imaju povremeni gubitak pamćenja ili probleme sa koncentracijom. Savjeti: boravite što češće u prirodi, više šetajte, šetajte po svim vremenskim prilikama, slušajte muziku glasno, svaki dan pustite sebi omiljenu muzičku numeru barem jednom,..itd.
  3. Beta-blokatori-ovi lijekovi pomažu da se rad srca uspori, da se povišeni krvni tlak snizi, ali neki njihovi sastojci kao što su norepinefrin i epinefrin mogu dovesti do gubitka pamćenja i slabije koncentracije. Neki od lijekovi iz ove grupe su: Tenormin, Coreg, Lopressor, Toprol, Inderal, Betapace, Timoptic. Farmaceuti savjetuju da umjesto ovih lijekova uzimate benzotijazepin blokatore kalcijumovih kanala.
  4. Hipnotici-Lunesta, Sonata, Ambien samo su neki od lijekova koji vam pomažu da brže i bolje spavate ali njihova nus pojava je da ograničavaju interakciju između kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Alternativni lijekovi, biljni čajevi su rješenje za ove probleme. Uzimanje melatonina u dozama od 3-10 mg može vam donijeti bolji san.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s