5 otrovnih dijelova povrća koje trebate izbjegavati

Svi većinom volimo jesti povrće od korjena do vrha, ali treba znati da postoje i otrovni dijelovi, koje svakako trebamo izbjegavati.

Navodimo vam 5 otrovnih dijelova povrća:

  1. Krompirovi izdanci-toskična materija solanin nalazi se većim dijelom u izdancima i stabljikama krompira, pa ove dijelove uvijek trebamo odtsraniti, prije termičkog obrađivanja krompira.
  2. Grah- ako grah ne skuhamo dovoljno dobro, otrovati se možemo od otrovne materije nazvane fitohaemaglutinin. Nedovoljno termički obrađen grah nije smrtonosno otrovan, ali je ipak otrovan. Ako ga jedemo u sirovom obliku izaziva mučninu i dijareju, koja može potrajati i nekoliko dana.
  3. Listovi paradajza-ovo povrće je u Europu došlo i počelo se konzumirati tek u 18. Stoljeću. Jedan od razloga je lišće paradajza, u kojem se nalaze dvije otrovne materije solanin i tomatin. Ukoliko se lišće konzumira, solanin i tomatin sadržani u njemu izazivaju probleme sa želudcem. U većim količinima, lišće paradajza može imati kobne posljedic e na pojedinca.
  4. Lišće i cvijeće patlidžana-sa patlidžanom uvijek budite oprezni, koliko god da volite ovo povrće. Lišće i cvijeće patlidžana sadrže otrovnu materiju solanin, pa opreza sa ovom namirnicom nije nikada na odmet.
  5. Košpice jabuke-košpice jabuke sadrže amigdalin, materiju koja se, kada dođe u kontakt sa probavnim enzimima , pretvara u cijanid. Jak omotač košpica jabuka spriječava da ova materija dospije u ljudski organizam. Stoga je jako važno ne gristi košpice jabuka, prije gutanja. Od košpica jedne jabuke nećete imati nikakvih problema, ali problem nastaje kada se radi o većim količinama. Zato, uvijek ispljunite košpice jabuke, jer ionako nemaju dobar ukus.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s