Namirnice neograničenog roka trajanja

Rokovi trajanja su, često, potpuno proizvoljni datumi stavljeni od strane proizvođača, ali neke namirnice ne bi trebalo uopšte da ih imaju. Mnogi ljudi bacaju hranu, jer joj je istekao rok trajanja. Neke namirnice poput mesa vrlo brzo prestaju biti jestive, dok s druge strane postoji niz namirnica koje godinama mogu stajati u frižideru ili na policama vaših kuhinja, a da se ne pokvare.

  1. Med– nema rok trajanja. Može promijeniti boju i vremenom postati kristaliziran, ali ga i tada možete koristiti. Ako se kristalizirao, stavite teglu s medom u lonac sa toplom vodom i držite je tako dok se ne otopi.
  2. Sirće-bijelo sirće se ne može pokvariti. Ako ste kupili i bocu viška za salate, marinade, čišćenje doma, ne morate se brinuti jer ga uvijek možete iskoristiti.
  3. Riža– nema rok trajanja i sve vrste riže (osim smeđe) jestive su decenijama nakon kupovine. Jedina opasnost je da će vaše zalihe riže (prije nego ih uportijebite) napasti kukci i dobro se najesti.
  4. Ekstrakt vanilije-pravi se inače sa alkoholom pa nema roka trajanja. Ali vanilija mora biti originalna, jer njena imitacija nema ista svojstva i neće zauvijek ostati svježa.
  5. Šećer-je namirnica neograničenog roka trajanja.Jedino vodite računa da ga čuvate na suhom i hladnom mjestu, i da ne dođe u dodir s vodom ili ga ne napadnu kukci.             2000-03-08-20-41-47
  6. Kukuruzni skrob-ukoliko je suh, kukuruzni skrob je uvijek jestiv, nema roka trajanja.Ne troši se često, a najčešća upotreba mu je kao zgusnjivač u kuhanju odnosno kao gustin.
  7. Grah-nema roka trajanja, jedina mana mu je da što je stariji duže će mu trebati da omekša pri kuhanju.Poznata je činjenica da grah sporo gubi svoja hranjiva svojstva, pa ako već imate zalihe graha, možete ga kuhati i naredne godine ili nekad kasnije.
  8. Žestoka pića-rum ili njemu slična žestoka pića nemaju roka trajanja.Držite ih na suhom i hladnom mjestu, i decenijama kasnije biće gotovo istog ukusa.                            2000-03-08-20-40-30
  9. Namirnice iz zamrzivača ili konzervi-namirnice iz zamrzivača, ako se ne odleđuju, traju oko godinu dana, jedino što će izgubiti je nešto hranjivosti i okusa. Sva konzervirana hrana ima rok trajanja oko 20 godina i duže, pod uslovom da limenka ili posuda u kojoj je hrana konzervirana, nije oštećena.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s