Tri tradicionalna hrvatska karnevala – Lastovski poklad, Murterske bake i Samoborski fašnik

01.03.2017. – 534. Lastovski poklad

 lastovo

Mjesto Lastovo je staro srednjovjekovno naselje sa dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. U mjestu Lastovu se mogu pronaći prekrasne obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća, koje krase bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) i lastovski sulari koji su postali zaštitni znak Lastova. Lastovske skalinade (kamene stepenice) koje obavijaju staru jezgru oko crkve i šire, te lastovski dimnjaci daju poseban mediteranski ugođaj, iako Lastovo nije smješteno uz more nego u samom srcu otoka.

 

Murterske bake

Razdoblje prije Korizme obilježeno je karnevalom, svečanim razdobljem kojim dominiraju maškarane povorke i kostimirani plesovi. Poklade, maškare ili fašnik, sve su to nazivi koji se ravnopravno spominju u Hrvatskoj uz karneval i skoro svako mjesto ima svoje običaje koje njeguju godinama.U Murteru ipak postoji nešto što je teško opisati nekome tko to nije doživio – ‘Murterske bake’.

murterske-bake

Murterske bake održavaju se više od sto godina i u malo kojem mjestu u Hrvatskoj se može vidjeti toliko maštovitih kostima u koje je utkano puno vremena, strpljenja i mašte.

Bake su više od pukom ‘maškaranja’, one su doživljaj kako za sudionike tako i za promatrače.Maštoviti murterski kostimi izašli  su ne samo iz okvira otoka, već i cijele županije i oduševili cijelu Hrvatsku.Pamte se ‘murterski Alieni’ koji su na trenutak sve okupljene natjerali da pomisle da su se našli usred filma Ridleyja Scotta jer deset dama zaslužnih za kostime su pazile na svaki, pa i najmanji, detalj. Prošle godine oduševili su kostimima stabala, popularnih Entija iz Gospodara prstenova, a nismo zaboravili ni ‘kaktus’Lidije Bačić.

Ovo je izvrsna promocija za otok i nešto što bi moglo stajati bok uz bok s Riječkim karnevalom ili Samoborskim fašnikom. (Šibenski portal)

  1. Samoborski fašnik (17-28 veljače 2017)

samoborski-fasnik

Za vrijeme trajanja Fašnika grad Samobor postaje Fašnička republika koja brojnim fašničkim događanjima čuva stoljetnu tradiciju održavanja ove danas moderne manifestacije. (www.fasnik.com)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s