Austrija, Alpi i Innsbruck Olimpijski Grad

Ovaj lijepi grad nalazi se na zapadu Austrije, u podnožju visokih Alpa, na brdovitom području Tirola. Sam grad je poznati austrijski, skijaški centar zimskog sporta, poznat po čuvenoj skakaonici Bergisel i svim vrstama alpskih sportova. Nije čudo da je Innsbruck dva puta odabran za održavanje Zimskih Olimpijskih Igara 1964. i 1976. Godine. U ljepotu grada smo se uvjerili nakon jednodnevnog boravka u ovom gradu. Grad je vrlo lijepo uređen, čist, a gradski prevoz je brz, efikasan i moderan. Naravno, boravak od jednoga dana nije dovoljan da se cijeli grad detaljno obiđe i vidi, ali Innsbruck  je ostavio snažan dojam na nas i definitivno je na listi „must see“, za neka buduća vremena.

Grad se smjestio na rijeci Inn, u podnožju visokih Alpi, koji ga čuvaju od ledenih planinskih vjetrova. Najbolje ga je osjetiti i obići pješice i po nepisanom pravilu krenuti sa obilaskom od centra grada. Najvažnija atrakcija grada je „Zgrada sa zlatnim krovom“ (Golden Roof, Goldenes Dachl), sagrađena 1500.godine za cara Maksimilijana.

Historijski balkon je pokriven pozlaćenim, bakrenim pločicama. Zgrada je Muzej, gdje se možete pobliže upoznati sa samim životom cara i diviti se pogledu na grad sa čuvenog balkona. U centru grada se nalazi srednjevjekovni Gradski toranj sa Vijećnicom. Na toranj se možete popeti stepenicama, kojih ima 148, jer nema lifta. Odmah prekoputa je tornja je Helbling zgrada/ljetnjikovac iz baroknog perioda tj. datira iz 15 vijeka. Ova zgrada je ime dobila po Sebastianu Helblingu vlasniku istoimenog restorana iz 19 vijeka. Na Domplatzu je smještena Katedrala Sv. Jacoba iz 18 vijeka, koja se oglašava svaki dan tačno u 12.12. Pješačka ulica u centru grada je Maria Theresien str., gdje je i statua Sv. Ane, podignuta u 18 vijeku, u čast oslobođenja Tirola od bavarske vojske. U ovoj ulici je mnoštvo restorana, barova, kafića, raznih prodavnica i shopping centar „Tyrol“.

(Savjet plus: obavezno sebi priuštite mali predah uz kaficu, ili kapučino u nekoj od bašta, jer ćete uživati ne samo u prelijepim, srednjevjekovnim građevinama i arhitekturi oko vas, nego i ljepotama tri lanca visokih Alpa smještenih okolo grada).

insbruk

 

Dok šetate Innsbruckom nemojte se začuditi ako iz svakog restorana, kafane ili nekog ugostiteljskog objekta čujete neobičnu muziku tj. tirolsku narodnu muziku i neobično jodlanje. U gradu je moguće vidjeti starije, ali i mlađe stanovnike obučene u neobične tirolske narodne nošnje,gdje muškarci nose čuvene „ledenhosen“ (kratke kožne, pantalone sa tregerima), a gospođe nose „dindrle“ (haljine obično žarkih boja). Tirolci su veseo, nasmijan narod sa velikim srcem. Sami će vam prilaziti na ulici da pitaju „je li sve uredu“ili „trebate li pomoć“.

insbruk-2

Ovaj grad sa svojih cca. 120.000 stanovnika će vas oduševiti na svoj specifičan način, i kad se utisci slegnu, imaćete osjećaj da ste posjetili Legoland.

(Savjet plus: Ako ostajete duže posjetite Alpski vrt i Zoo vrt, nedaleko od grada. Naime, Innsbruck ima svoj zoološki vrt „Alpen Zoo“, koji je smješten na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi. Glavna atrakcija grada je žičara „Hungerburgbahn“ (ne vozi iza 19h), kojom ćete doći kroz tunel, pa mostom ispod kojeg teče rijeka Inn  do Alpskog vrta, odakle se pruža prelijepi pogled na grad).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s