Valentinovo-dan koji nema naciju i ne poznaje granice

Za vrijeme drevnog Rimskog carstva u 3. stoljeću kada su Rimljani progonili kršćane, živio je mudar svećenik po imenu Valentin. Potajno je vjenčavao parove, vjerujući u vječnu ljubav i riskirajući time zatvor i vlastitu smrt. Nažalost, 14 februara ga je zadesila tužna sudbina, kada je uhvaćen i svirepo ubijen. Narod ga je proglasio svecem i od tada se sveštenstvo odlučilo da 14. februar bude dan svetog Valentina. Dan svetog Valentina zovemo i Dan zaljubljenih, a ovaj praznik oživljava iz godine u godinu zahvaljujući komercijalizaciji, dobroj poslovnoj ideji. Upravo komercijalizacija je učinila da ovaj praznik bude masovno prihvaćen u svijetu, a u drugi plan je stavljena ljubav, odnosno  ono zbog čega je praznik nastao.

valentinovo

Ipak, Valentinovo već dugo nema granica, niti poznaje nacije. U svijetu se obilježava na različite načine. Naprimjer, u Japanu žene su te koje daju poklone muškarcima i zadnjih godina to su uglavnom čokolade. U Engleskoj su prije 100 godina djecu oblačili u odjeću odraslih na ovaj dan. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala pjesmu o Valentinovu. U Velsu se poklanjaju drvene kašike. Neki statistički podaci kažu, da Amerikanci potroše oko 17 milijardi dolara na poklone za Valentinovo. 80ih godina prošloga stoljeća, poklanjali su se ruže i čokolade, ali su i zlatari i juveliri vidjeli mogućnost zarade, pa su uz pomoć odličnog marketinga uvjerili potencijalne kupce, da ruže i čokolade nisu dovoljne. U nekim zemljama postoji običaj, da djevojka od mladića dobije odjeću za Valentinovo i ukoliko je zadrži, znači da se želi udati za njega.

Bilo kako bilo, Valentinovo treba da bude praznik za svaki dan jer ljubav treba da slavimo svaki dan. Život je, ipak, suviše kratak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s