Upoznajte zemlju gejzira, vatre i leda: Island od A do Z

island

A-Althing- najstariji parlament na svijetu, osnovan 930.godine, nalazi se na Islandu.Aurora Borealis- polarna svjetlost može se vidjeti na Islandu. Traje od 10 do 15 minuta prosječno, a naziv joj potiče od rimske boginje svitanja. Dok traje polarna svjetlost, orke tj. veliki kitovi ubice dolaze do obale da bi se hranili haringama.

aurora-borealis

B- Björk je najpopularnija muzička zvijezda na Islandu. Tokom svoje 12godišnje karijere, čak je 12 puta nominirana za nagradu Grammy, jedanput za nagradu Oscar i dva puta za Zlatni globus.

C-Coca-Cola je piće kojeg islanđani popiju najviše na svijetu do 115 l po stanovniku godišnje, iako je Island zemlja sa obiljem pitke vode i jedna od najnezagađenijih u svijetu.

D-Država je ovo bez komaraca, bez McDonalds restorana brze hrane( posljednji meni kupljen 2009.godine našao je svoje mjesto u muzeju) i bez željeznice.

E- Godine 2010. Dogodila se erupcija vulkana Eylafjallajökull, koja je privremeno prekinula zračni prevoz u Europi i šire zbog vulkanske prašine.

F- Fidla je tradicija koja se primjenjuje na Islandu, a najpoznatiji instrumenti su langspil (vrsta gudačke citre s 1 do 3 žice) i fidla (stariji muzički instrument sa 2 žice).

G- Gejzir (islandski Gysla-vrtlog, vir) je termalni izvor na površini zemlje, koji u određenim manje ili više redovnim vremenskim intervalima izbacuje kipuću vodu i paru u zrak. Island je zemlja bogata gejzirima i geotermalnim izvorima. Plava laguna je najpoznatiji izvor guste i bijele vode na Islandu, po kojem je snimljen i čuveni istoimeni film sa Brooke Shields u jednoj od glavnih uloga.

H-Hekla je najznačajniji aktivni vulkan na Islandu. Cijeli Island je geološki vrlo aktivan otok.Islanđani su poznati kao vrlo ekonomični, pa za proizvodnju struje, zbog ušteda, koriste vulkansku energiju. Oko 10% otoka je pod ledom. Rasprostranjena pristupačnost geotermalne energije znači da stanovnici većine gradova imaju toplu vodu, i grijanje po vrlo niskim cijenama. Električna energija je načelno veoma jeftina, uslijed mnoštva rijeka i vodopada, koji se koriste za proizvodnju struje.

I-Island je, po veličini, 18. ostrvo na svijetu (veličina Islanda je 39,769 mi²). Ova otočna zemlja nalazi se u sjevernom Atlantiku, između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka.

J-jedna je od 10 najbogatijih država na svijetu, jedna od nasretnijih zemalja svijeta, jedna od najrjeđe naseljenih država na svijetu i jedna od zemalja svijeta sa najvećom stopom pismenosti (99,9%).

K-knjige su najčitanije na Islandu. Statistika kaže da Island sa brojem stanovnika od 323 000 spada u zemlje, gdje se knjige najviše kupuju i čitaju. Islanđani pročitaju više od 1 knjige po osobi od ostalim zemalja svijeta, a jedan od 10 stanovnika objavi bar jednu knjigu.

L-Lofsöngur je islandska nacionalna himna, dok su Luterani (85,6%) najzastupljenije protestantsko usmjerenje na Islandu.

M-meso morskog psa.Truli morski psi (Hākarl) su nacionalno jelo. Meso se reže na komade dužine 0,5 m i težine 3-5 kg. Slaže se u otvorene drvene sanduke i kopa u zemlju. Nakon 2 mjeseca, meso počinje trunuti.

N-nacionalni park Vatnajokull je najveći u Europi sa svojom površinom od 12 000 četvornih metara.Smješten je na jugoistoku zemlje i poznat po istoimenom ledenjaku, koji je najveći u Europi.

O-Ōlafur Ragnar Grimsson je predsjednik Islanda, što je ceremonijalno zvanje, a predsjednik služi kao diplomat, figura i šef države.

P-Prva žena predsjednica države, Vigdis Finnbogadōttir je izabrana 1980. godine na Islandu. Izabrana je unatoč činjenicama da je dotada radila kao turistički vodič, menadžerica teatra i bila je bez ikakvog političkog iskustva.

R-rukomet je na Islandu nacionalni sport, i skoro svi stanovnici znaju nabrojati imena svih igrača u reprezentaciji i svom omiljenom rukometnom klubu. Island je u ovom sportu postigao najveće uspjehe 2008 na Oilimpijskim Igrama u Peking i 2010 sa Eura u Austriji.

S-skyr je napitak sličan jogurtu, koji se koristi za liječenje opekotina od sunca i jede sa svježim borovnicama (liči na meki sir s malo masti i dosta proteina). Skyr se na Islandu jede uz svaki obrok, i gotovo svakodnevno.

T-trajanje dana u junu i julu na Islandu je 24 sata.

U- u vrijeme adventa od 12. do 23. decembra, adventski patuljci jolasvenimari silaze s planina jedan za drugim, da bi ljudima zagorčavali život, krali po kućama i darivali djecu. Njihova imena, pohodi i krađe su uvijek vezani za hranu koju vole, jer obožavaju jesti.

V-vilenjaci su bića u koje vjeruje većina islanđana. Oni žive u kamenitim područjima, imaju čarobne moći, ali onome ko ih uznemirava nanose nevolje.

Z-ovo slovo je 1973 uklonjeno iz islandske abecede. Koristi se u stranim riječima i jednim islandskim novinama pod nazivom Morgunbla.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s