10 činjenica o državi Surinam (koje možda niste znali)

zastava

Geslo države Surinam: Justitia-Pietas-Fides (Pravda-Pobožnost- Vjera)

  1. Surinam (ex Holandska Gvajana) je najmanja nezavisna država i nalazi se na sjeveru Južne Amerike.
  2. Ovo područje je tokom 16. Stoljeća bilo popularno među španjolskim, engleskim i francuskim istraživačima. Nakon toga perioda, osnivaju se kolonije u dolinama rijeka. Najstarija kolonija prema zapisima je Marshall Creek.
  3. 1863. godine Holanđani zvanično ukidaju robovlasnički sistem, iako je protekla decenija do potpunog ukidanja ropstva, odnosno do 1873. godine.
  4. Pred kraj II Englesko- Holandskog rata, Holanđani dobijaju kontrolu nad Surinamom sporazumom u Bredi, 31.07.1667. godine. Godine 1954. Holandska Gvajana postaje autonomna pokrajina Kraljevine Holandije.
  5. Predsjednik Dési Bouterse uspostavio je vojni režim i vladao državom 80ih godina prošloga stoljeća.Surinam je stekao nezavisnost 25. 11.1975. godine. Ustav Surinama je donešen 1987. godine. Narodna skupština (Nationaal Parlement) sastoji se od 51 zastupnika. Svakih 5 godina održavaju se parlamentarni izbori. Pravni sistem je preuzet od Kraljevine Holandije. Demokracija i demokratska vladavina uspostavljena je 1991. godine. Surinam je punopravna članica Karipske Zajednice od 1995 (CARICOM).
  6. Valuta u državi je surinamski dolar, a službeni i najrašireniji jezik je holandski. Dosta stanovništva koristi svoje matične jezike (Sranang Tongo,n’Djuga, javanski i drugi).
  7. Glavna ruda u Surinamu je boksit, što mu donosi preko 70% prihoda od izvoza i čini više od 15% BDP-a. Šećer, nafta i zlato su ostali važni izvozni proizvodi. Značajni proizvodi su škampi, riža i banane. Najznačajniji trgovački partneri su Kraljevina Holandija, SAD i države Karipskog otočja.
  8. Glavni grad Surinama je Paramaribo, a broj stanovnika u državi  je oko 500.000 (popis iz 2004). paramariboparamaribo2paramaribo4
  9. Surinam se dijeli na dvije geografske regije: sjeverna, niska obalna regija gdje živi većina stanovništva i južna sa prašumom, koje ima oko 80% na teritoriju Surinama. Kako se nalazi u blizini Ekvatora, Surinam odlikuje tropska klima sa dva godišnja razdoblja padavina.
  10. 37% ukupnog stanovništva Surinama čine Istočni Indijci, t. Hindustani. Oni su potomci emigranata iz Indije, koji su naselili Surinam tokom 19. Stoljeća. Kreolci (miješavina bijele i crne rase) čine 31% stanovništva, a Javanci (iz bivše Holandske kolonije Indonezije) 15%. Potomci afričkih robova, Maronci čine 10% od ukupnog broja stanovnika. Hinduistička vjera je najzastupljenija, a islam i kršćanstvo su, također,  zastupljeni. U Kraljevini Holadniji živi najveći broj Surinamaca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s