10 super namirnica za dug i zdrav život.

Mnoga istraživanja su dosada urađena da se pronađu super namirnice, odnosno one koje utiču na dug, zdrav i sretan život. Nijedna namirnica nije idealna i nema u sebi tajnu dužeg života, ali kombinacijom više super namirnica možete pozitivno da utičete na svoje zdravlje, i na život. U nastavku pročitajte više o super namirnicama za dug život:

  1. Aloe Vera-prirodna odbrana i zaštita

Aloe Vera sadrži 240 vitamina, minerala i enzima. Ova biljka je stara oko 5000 godina i          idealna je ljetna biljka. Jedna od njenih blagodeti je prirodna zaštita od Uv zraka. Jača              imunološku reakciju kože, te se bori protiv slobodnih radikala.

U svijetu postoje 400 vrsta Aloe Vere, ali je samo nekoliko ljekovito bilje, koje se                     koristi u medicinske svrhe. Aloe Vera ubrzava probavu, neutralizira kiseline u želudcu i          pomaže kod dugoročnog liječenja infekcija kože.

  1. Leća-kao i grah, leća čuva bogatstvo vlakana. Jedna šolja kuhane leće sadrži 16 g. Također, ima oko 360mg folata. Leća e odličan izvor proteina, sadrži veliki broj vitamina i minerala. Spada u super hranu, odnosno namirnicu za dugovječnost.
  2. Zobene pahuljice-uključite zobene pahuljice u dnevne obroke, jer sadrže topiva vlakna, odličan su izvor željeza i vitamina B1.
  3. Avokado-ima dosta kalorija, hranjiv je i daje osjećaj sitosti zbog visokih koncentracija masnoća i vlakana. Možete ga jesti samog ili u salati.avokado
  4. Banane-imaju različit učinak na naše tijelo. Neko više voli tvrde i nezrele, dok drugi vole vole mekše s puno crnih tačaka. Stručnjaci kažu da je banana zdravija ako ima više crnih tačkica jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, kalija i antioksidanasa.
  5. Orašasti plodovi-svi orašasti plodovi su super hrana za mozak. Jedna porcija oraha je odličan izbor na dnevnoj bazi u prevenciji od Alzheimerove bolesti.
  6. Grah- nema masnoća, odlična biljna bjelančevina, bogat je vlaknima, proteinima, željezom, magnezijem i kalijem. Štiti od gojaznosti, raka debelog crijeva i bolesti srca.
  7. Kikiriki-bogat izvor proteina i nezasićenih masti. Sadrži snažne antioksidanse, koji imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem.
  8. Čaj-najzdraviji je zeleni čaj, jer je izvor polifenola-antioksidansa koji šti od nekoliko vrsta raka, smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara.
  9. Bademi-umjesto čipsa i grisinija, grickajte bademe, mada mogu biti dio svakodnevnog obroka. Dobar su izvor vlakana, sadrže kalcij za kosti i cink za jačanje imuniteta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s