10 najboljih muzeja u Beču

1. Muzej  voštanih figura Madame Tussauds-zvanično otvoren 2011. godine i nalazi se na prostoru parka Prater, u Riesendplatz-u. Ovo je 11ti muzej ovog svjetski poznatog lanca, i 4ti u Europi, nakon Amsterdama, Berlina i Londona. Ovdje možete pogledati voštane figure  W.A.Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Marije Terezije, Franje Josipa, Alberta Einsteina, Baracka Obame, Nelsona Mandele, Quentina Tarantina, Robbija Williamsa, Nicole Kidman, a od 2017. godine, u muzeju je postavljena još jedna atrakcija-“Sisi Uncovered Experience” – 5D doživljaj života vječne carice Elizabete, koja je u svoje vrijeme važila za najljepšu ženu Europe. Posjetitelji muzeja se mogu fotografirati i družiti sa svim voštanim figurama, jer nema prepreka oko samih figura. madam tuso bečUlaznica za odrasle je 18,50 Eura, za djecu je 14,50 Eura, porodična karta je 60 Eura. Ukoliko ulaznicu kupujete online, preko oficijelne stranice muzeja, imate popust od 10%. Radno vrijeme muzeja je od 10-18 h, a zadnja mogućnost ulaska je sat prije zatvaranja. Više informacija na http://www.madametussauds.com/Wien.

 1. Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum-KHM)-središnja zgrada muzeja je omiljeno odredište ljubitelja umjetnosti. Muzej se nalazi u centru grada na Trgu Marije Terezije. Ovaj muzej se odlikuje veličanstvenim enterijerom, iako spolja djeluje skromno. Posjeduje 6 kolekcija: Kunstkammer,Galeriju slika,Egipatsku i bliskoistočnu zbirkuGrčko-rimsku zbirkuZbirku kovanica i Biblioteku. Navedimo podatak da u galeriji slika, primjera radi, možete pogledati djela slavnih umjetnika slikarstva kao što su: CaravaggioRafaeloVelazquezTizianoTintorettoRubens i Dürer. Ponedjeljkom muzej ne radi u periodu od septembra do maja, dok je od utorka do nedjelje otvoren od 10-18 h za posjetitelje. Četvrtkom radi od 10-21 h. Kao i u većini muzeja, zadnji ulazak je moguć sat prije zatvaranja. khm bečUlaznica za odrasle je 14, oo Eura, za studente i penzionere (iznad 65 godina starosti) je 11, 00 Eura, uz Vienna kartu je 13,00 Eura, a za djecu i omladinu do 19 godina starosti ulaz je besplatan. Više informacija na www.khm.at.
 2. Prirodoslovni muzej (Naturhistorisches Museum- NHM)-ovaj muzej je jedan od najboljih na svijetu ove vrste. Nalazi se u centru grada na Trgu Marije Terezije. Muzej posjeduje oko 30 miliona eksponata. Popularni su dinosaurusi, svjetska zbirka meteorita, soba dragulja i skulptura Venere iz Willendorf-a. Muzej utorkom ne radi. Srijedom radi od 9-21 h, dok od četvrtka do ponedjeljka radi od 9-18:30h. nhm bečCijena ulaznice za odrasle je 10,00 Eura, uz Vienna karticu je 8,00 Eura, za studente do 27 godina je 5,00 Eura, a za djecu i omladinu do 19 godina, ulaz je besplatan. Više informacija na www.nhm-wien.ac.at.
 3. Muzej Albertina-ovo je prema ocjeni posjetitelja najbolji bečki muzej. Naziv muzeja potiče od bečkog vojvode iz 18. stoljeća, Kazimira Alberta. Muzej je spojen sa Hofburgom i nalazi u Dvorcu nadvojvode Albrechta u blizini zgrade Opera. U muzeju se nalazi jedinstvena i najveća na svijetu grafička zbirka sa preko 200.000 eksponata. Svi izložbeni predmeti su smješteni prema stilskim razdobljima (grafička kolekcija, fotografska kolekcija, arhitektonska zbirka,…itd.), gdje između ostaloga možete pogledati djela Gustava Klimta,Dürera,Rafaela,MichelangelaRubensaRembrandtaGoyeManetaRenoiraSchieleaPicassa i mnoga druga. Muzej je srijedom otvoren od 10-22h. Ostalim danima radi od 10-18h. Cijena ulaznice za odrasle je 11,90 Eura, penzioneri preko 60 godina starosti plaćaju 9,90 Eura, cijena karte uz Vienna karticu je 9,70 Eura, dok studenti do 26 godina starosti plaćaju 8,50 Eura. Za djecu i omladinu do 19 godina ulaz je besplatan. Više informacija na www.albertina.at.  
 4. Hundertwasserov kompleks – Friedensreich Hundertwasserje za Beč, isto što i Gaudi za Barcelonu. Njegovo najpoznatije ostvarenje je Hundertwasserov kompleks smješten u četvrti Landstraße. Gospodin Hunderwasser nije bio arhitekta po struci, pa je za gradnju ovog jedinstvenog bečkog simbola angažirao Josefa Krawinu i Petera Pelikana. hundert bečKompleks je zvanično otvoren 1986.godine i do danas su ga posjetili milioni turista. Njegove karakteristike su šareni mozaici, dosta zelenila, šareni prilaz kompleksu, dok je na ulazu mini fontana i mini telefonska govornica, po uzoru na one u Londonu. Više informacija na www.hundertwasser.at.
 5. KunstHausWien- još jedna građevina (muzej) po ideji Friedensreicha Hundertwasser-a, smještena na adresi Untere Weißgerberstraße13. kunst bečU okviru ove zgrade nalazi se muzej posvećen djelu i radu Friedensreicha Hundertwasser-a. Više informacija na www.kunsthauswien.com.
 6. Kuća leptira (Schmetterlinghaus)-otvorena zvanično za posjetitelje 1990. godine, nalazi se u centru grada u Palmenhaus-u, staroj staklenoj zgradi iz doba secesije. U sklopu ovog muzeja postoji i soba za projekcije, gdje možete pogledati kratke filmove o leptirima. U kući leptira je uvijek vruće, pa službenici muzeja preporučuju da se u skladu s tim i obučete. kuća leptiraKuća leptira je otvorena od aprila do oktobra i tada je radno vrijeme od 10-16.45 h (pon-petak), a radno vrijeme za posjetitelej od novembra do marta je od 10-15.45h. Vikendom i praznicima, kuća je otvorena od 10-18.15 (april-oktobar) i od 10-15.45h (nov-mart). Cijena karte za odrasle je 6,00 Eura, cijena uz Vienna karticu i za penzionere je 5,00 Eura, za djecu od 3-7 godina cijena je 3,00 Eura i studenti do 26 godina starosti plaćaju 4,5 Eura. Više informacija na www.schmetterlinghaus.at.
 7. Muzej Arsenal (Heeresgeschichtliches Museum)-ovaj vojni kompleks smješten je u južnom dijelu grada, istočno od Hauptbahnhof-a, glavne bečke stanice. Ovaj kompleks je završen 1856 i jedna je od najviše čuvanih bečkih tajni. Muzej pruža uvid u povijest austrijske vojske počevši od 17. stoljeća, a posebnu pozornost posjetitelja privlači zanimljiv automobil u kojemu senadvojvoda Franjo Ferdinandvozio, kada je na njega izvršen atentat u Sarajevu, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Muzej radi svaki dan od 9-17h. arsenalZatvoren je za posjetitelje 1 januara, na Uskrsni ponedjeljak, 1 maja, 1 novembra, te 25 i 31 decembra. Cijena ulaznice za odrasle je 6,oo Eura, za studente, penzionere i osobe sa invaliditetom 4,oo Eura, dok djeca i omladina do 19 godina starosti imaju besplatan ulaz. Napomena: svake prve nedjelje u mjesecu ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Više informacija na www.hgm.or.at.
 8. Muzejski kompleks Hofburg i Sisi Muzej-iako je danas stalna rezidencija austrijskog predsjednika, do 1918 je bio sjedište moćnoga Habsburškoga carstva. U okviru kompleksa je Muzej povijesti umjetnosti, Prirodoslovni muzej, Albertina, zatim Muzej carice Sisi, Muzej papirusa, Muzej globusa, Austrijski muzej pozorišta i Španjolska škola jahanja. Ovdje je smještena i najznačanija svjetska riznica, Schatzkammer gdje se nalazi carska kruna Svetog Rimskog Carstva. Također, za sve ljubitelje knjige, u Hofburgu je smještena i Austrijska nacionalna biblioteka. U okviru Španjolske škole jahanja moguće je pogledati balet konja lipicanera, svjetski poznatu atrakciju. Radno vrijeme za posjete Carskoj srebrnoj kolekciji, Muzeju carice Sisi i Carskim odajama je od 9-17.30 (od sept-juna) i od 9-18h (juli i august). Ulaznice s audio-vodičem za sve 3 atrakcije su 12,5 Eura (odrasli), studenti plaćaju 11,5 Eura (od 19-25 godina starosti) uz Vienna karticu i djeca plaćaju 7,5 Eura (do 18 godina). Audio-vodič je dostupan na 11 svjetskih jezika. Ulaznica sa vodičem je 15,5 Eura(odrasli), studenti plaćaju 14,5 Eura (od 19-25 godina starosti) uz Vienna karticu i djeca plaćaju 9 Eura (do 18 godina). Tzv. Sisi Ticket omogućuje posjetu Hofburgu, Schönbrunnu i Carskoj zbirci namještaja i iznosi 28 Eura(odrasli), studenti plaćaju 25 Eura (od 19-25 godina starosti) uz Vienna karticu i djeca plaćaju 16,5 Eura (do 18 godina). Više informacija na www.hofburg-wien.at i www.srs.at.
 9. Tehnički Muzej (Technisches Museum) – otvoren je 1918 godine, iako mu je kamen temeljac položio Car Franjo Josip 1908. godine. Ovaj muzej posjeduje značajne kolekcije tehnoloških inovacija, koje obuhvataju presjek razvoja tehnologije, trgovine, industrije sa posebnim osvrtom na doprinos Austrije. Muzej se nalazi u centru grada na adresi Mariahilfer Str. 212. Radno vrijeme je od 9-18 (pon-petak) i vikendom od 10-18h. Više informacija na www.technischesmuseum.at.

Photos: austria.info, vienna.info, wienn.info.

Advertisements

One comment

 1. Skype has opened its website-based client beta to the entire world, after starting it generally inside the United states and
  U.K. previous this 30 days. Skype for Web also now supports Chromebook and Linux for instant messaging connection (no
  video and voice yet, individuals need a plug-in installing).

  The expansion from the beta adds assist for an extended selection of languages
  to aid strengthen that overseas user friendliness

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s