Njega masne kože, T-zone lica pomoću DIY domaćih maski

T-zona lica je centralni dio lica koga čine brada, čelo i nos. Ovi dijelovi lica se ponašaju drugačije u odnosu na obraze, vilicu i vrat. T-zona je uvijek masnija i sjajnija od drugih dijelova lica, pa zahtijeva dodatnu njegu i pažnju.krastavci

Donosimo vam 3 recepta za DIY maske za lice (za njegu T-zone):

  1. Aloe vera, krastavac, jogurt i med-ovo je jedna od najboljih DIY maski za njegu masne T-zone lica zbog ova 4 sastojka. Aloe vera apsorbuje ulje, u kombinaciji sa krastavcima bogatim vitaminima A i E, mliječnom kiselinom iz jogurta (apsorbuje višak ulja i radio kao piling kože) i medom (odčepljuje pore i hidrira kožu T-zone) odlična je DIY maska za njegu masne T-zone.
  2. Jabuka i med-svo voće prija našoj koži, pa tako i koži T-zone jer sadrži dosta kiselina, vitamina, minerala i ulja. Jabuke su idealne za zdravlje i njegu masne kože. Jabuke temeljito čiste zapušene pore i imaju funkciju pilinga za kožu. Med ubija bakterije i klice, i u kombinaciji sa jabukama, otklanja višak sebuma iz masne kože T-zone. Masku napravite tako što prvo odstranite košpice iz jabuke srednje veličine. Potom jabuku izblendajte i dodajte jednu supenu kašiku meda. Dobro promiješajte. Masku ravnomjerno nanesite na lice i pustite da se osuši (10-15 minuta). Masku isperite toplom vodom i osušite kožu lica T-zone tapkajući peškirom po njoj.
  3. Krastavac, bjelanjac, sok od limuna i menta-Krastavac je ponekad bolje staviti na oči, nego u salatu (umiruje kožu, apsorbuje višak ulja sa masne kože). Bjelanjac koži daje tonalitet i zbog vitamina A, zateže kožu. Sok od limuna sadrži limunsku kiselinu koja daje ravnotežu pH kože i tonusu kože. Menta ili nana čisti mitesere i umiruje kožu. Koristeći ova 4 sastojka očistite masnu kožu lica. Maska od ova 4 sastojka se radi na slijedeći način: polovicu opranog krastavca izblendajte, sa jednim bjeljancem, jednom kašikom limunovog soka i svježe nasjeckanom mentom. Masku nanesite na kožu i ostavite tako 20 minuta. Isperite toplom vodom, pa hladnom vodom.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s